Evropa

Austrija se okrenula protiv Mađarske: Orbana treba kazniti

Austrijski kancelar Sebastian Kurc rekao je da će zastupnici u Evropskom parlamentu iz njegove stranke OeVP glasati za pokretanje postupka protiv Mađarske u tom parlamentu, prenose u utorak evropski mediji.

“Ne može biti kompromisa kada je u pitanju vladavina prava. Temeljne vrijednosti moraju biti zaštićene”, rekao je Kurc u intervjuu za austrijsku televiziju ORF u ponedjeljak, a prenosi EUobserver.

“Odlučili smo da će austrijski zastupnici u Evropskom parlamentu glasati za aktiviranje procedure predviđene člankom 7 Ugovora o EU-u”, rekao je.

Za izbacivanje Orbanove stranke iz EPP-a

Dodao je da će, ako većina zastupnika iz Evropske narodne partije u EP-u bude glasala za sankcioniranje Mađarske, i on takođe podržati izbacivanje Orbanovog Fidesza iz te političke stranke.

“To bi bilo skroz normalno”, rekao je.

Kurcova Austrijska narodna stranka (OeVP) ima samo pet zastupnika u Evropskom parlamentu, ali ova njegova izjava ima dodatnu težinu jer Austrija trenutno predsjeda EU-om.

Izjava koja je mnoge iznenadila

Ona je i iznenađenje jer su Kurc i Orban ranije ove godine obećali da će se zajedno boriti protiv evropskih kvota za raspodjelu migranata.

Ako prijedlog protiv Mađarske prođe, biće to prvi put da Evropski parlament preduzima inicijativu da se aktivira članak 7, poznat kao “nuklearna opcija”, protiv neposlušnih zemalja.

Taj članak već je aktiviran protiv Poljske na prijedlog Evropske komisije. Međutim, od predloga do konačne odluke dug je put i do sada se još nikada nije dogodilo da jedna zemlja ostane bez prava glasa.

To glasanje jako je osjetljivo za Europsku narodnu najbrojniju političku grupaciju u Evropskom parlamentu. Dio zastupnika EPP-a traži da se Fidec izbaci iz njihovih redova. Tome se protivi šef zastupničkog kluba EPP-a Manfred Veber, koji je dobio podršku svojih kolega za kandidaturu za vodećeg kandidata svoje političke partije za predsjednika Evropske komisije na evropskim izborima sljedeće godine.

Kurcov koalicioni partner na strani Mađarske

I sama austrijska vlada podijeljena je sa tim u vezi. Krajnje desna Slobodarska stranka (FPOe) u vladajućoj koaliciji pružila je u ponedjeljak ruku mađarskom premijeru.

“Želio bih da pozvovem mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovu stranku Fidesz da ubuduće sarađujemo u zajedničkoj evropskoj grupaciji”, poručio je na Facebooku austrijski vicekancelar.

Zamisao da se evropske sankcije nametnu Mađarskoj je “apsurdna”, dodao je.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend