Evropa

Britanija obustavlja objavu broja umrlih od koronavirusa

Ilustracija

Nadležni u Velikoj Britaniji saopštili su da privremeno obustavljaju svakodnevno objavljivanje najnovijih podataka o smrtnom bilansu pandemije koronavirusa.

To te odluke je došlo zbog sumnji da je ta statistika preterana.

Naime, britanska vlada naložila je reviziju metodologije izračunavanja broja umrlih pošto su stručnjaci upozorili na to da je, zbog načina na koji je evidencija o umrlima do sada vođena u Engleskoj, slika tog statističkog parametra možda iskrivljena u poređenju s drugim djelovima Ujedinjenog Kraljevstva.

Privremenu obustavu objavljivanja podataka o broju umrlih vlada je obrazložila saopštenjem u kojem se ističe da se u preminule od COVID-19 po trenutnoj metodologiji ubrajaju sva lica koja umru poslije dobijanja pozitivnog nalaza na testiranju na korona virus, a da se pri tome ne uzima u obzir vremenski period koji protekne od testiranja do trenutka smrti.

U saopštenju se navodi da će svakodnevno objavljivanje podataka o smrtnom bilansu pandemije biti nastavljeno kada ovaj problem bude riješen.

Reviziju načina vođenja evidencije u petak je naredio britanski ministar zdravlja Mat Henkok, poslije tvrdnji grupe stručnjaka da, po sadašnjoj metodologiji, čak i kovid pozitivni koji se uspješno izliječe “a posle tri mjeseca umru od srčanog udara ili ih pregazi autobus” bezrazložno bivaju svrstani u preminule od COVID-19.

Prema aktuelnim zvaničnim podacima, kovid 19 je u Velikoj Britaniji odnio više od 45.000 života, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji Evrope, podsjeća Rojters.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
zele
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
zele
Gost
zele

Konacno,bar neko da preispita dosadasnje metodologije..

Send this to a friend