Evropa

Dok Grci protestuju, Cipras obećava veće plate i penzije

Cipras

Grčki premijer Aleksis Cipras obećao je u subotu veće plate, penzije i smanjivanje poreza narednig mjeseci i godina dok zemlja pokušava da sprovede reforme i ostavi iza sebe osmogodišnje razdoblje rješavanja posljedica dužničke krize.

<<<Demonstranti nasrnuli na policiju u Solunu, oni im uzvratili suzavcem<<<

O svim mjerama poboljšavanja standarda razgovaraće se sa povjeriocima , kazao je Cipras u subotu u govoru na otvaranju trgovačkog sajma u Solunu.

“Odlučni smo da ispunimo dogovor”, dodao je.

Otvaranje ove priredbe obilježili su protesti na hiljade Grka koji su izašli na ulice Soluna. Oni su protestvovali protiv vladinih mjera štednje i vizoke stope nezaposlenosti.

Poruke “Hoćemo radna mjesta a ne beskrajne poreze!” prevladavale su na transparentima protestanata.

Prema riječima Ciprasa,  grčki BDP bi trebao porasti 2,5 posto ove godine,  a nezaposlenost je sa 27,5 posto prije četiri godine pala na sadašnjih 19,1 posto.

Amerikanci preuzimaju grčka brodogradilišta?

On je najavio da će se nezaposlenost u sljedećih pet godina smanjiti dodatnih deset posto.

Cipras je obišao sajam sa američkim ministrom trgovine Vilburom Rosom koji je kazao da su američke kompanije spremne da ulažu u Grčku.

Mediji prenose da su američka preduzeća već izrazila interes dva grčka brodogradilišta.

Grčka je 20. avgusta uspješno dovršila treći i završni krug programa spašavanja posrnulih državnih finansija, time je zatvorila  osmogodinje razdoblje u kojem se uz pomoć međunarodnih kreditora rješavala dužnička kriza i zemlja zadržala u eurozoni.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend