Evropa

Džonson sprečava raspisivanje referenduma o nezavisnosti Škotske

Ilustracija

Škotska premijerka Nikola Stardžon nije iznenađena odgovorom britanskog premijera Borisa Džonsona koji je odbacio njen zahtjev za prenos ovlašćenja.

Ovlašćenje je premijerki Stardžon potrebno kako bi mogla da organizuje novi referendum o nezavisnosti Škotske.

“Iako današnji odgovor nije bio iznenađenje, zaista smo ga očekivali, on neće proći”, navela je Stardžon u saopštenju.

Ona je navela da “nije politički održivo za bilo koju vladu Vestminstera da stane na put pravu naroda Škotske da odluči o sopstvenoj budućnosti i da nastoji da blokira demokratski mandat za održavanje referenduma o nezavisnosti”.

Najavila da će vlada Škotske kasnije ovog mjeseca objaviti koji su joj naredni koraci, ističući da će “demokratija prevagnuti”.

Stardžon je u decembru pisala Džonsonu tražeći pregovore o prenosu ovlašćenja sa Londona na Edinburg za održavanje referenduma.

Kako stvari stoje, referendum neće moći da bude održan bez saglasnosti britanske vlade, konstatuje Rojters pozivajući se na pismo koje je Džonson uputio Nikoli Stardžon.

“Ne mogu da pristanem na zahtjev koji se odnosi na prenos ovlašćenja, a koji bi doveo do novih referenduma o nezavisnosti”, odgovorio je Džonson škotskoj premijerki u pismu koje je objavio na Tviteru.

Džonson je Stardžon podsjetio i na referendum 2014. godine kada su građani Škotske odlučili da ostanu u Velikoj Britaniji.

“Novi referendum o nezavisnosti značio bi nastavak političke stagnacije koja je poslednje decenije u Škotskoj”, naveo je Džonson.

Na decembarskim izborima u Britaniji konzervativci su odnijeli ubjedljivu pobjedu.

U Škotskoj je, međutim, Škotska nacionalna partija osvojila više od 45 odsto glasova, što je osam odsto više nego na prethodnim izborima, dok su s druge strane konzervativci i laburisti oslabili.

Stardžon je posle izbora poručila da vlada u Londonu ne može prisiliti Škotsku da protiv njene volje bude dio Britanije, kao i da joj uspjeh njene Škotske nacionalne partije na izborima daje pravo da traži novi referendum o nezavisnosti.

Škotska je na refernedumu održanom 2014. odbacila opciju nezavisnosti sa 55 procenata građana koji su se izjasnili za ostanak u Velikoj Britaniji i 45 koji su bili za nezavisnost.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Dr. Jugoslav
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dr. Jugoslav
Gost
Dr. Jugoslav

Mala Britanija. Nama su servirali i pomogli da se rastanemo jedni od drugih, neka probaju svoju medicinu. Ako je valjala nama, valjaće i njima, valjala im na isti način.

Send this to a friend