Evropa

Džulijan Asanž uhapšen po nalogu SAD-a

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž uhapšen je danas u ambasadi Ekvadora u Londonu. On je uhapšen na osnovu američkog naloga za izručenje, objavio je Vikiliksu na Twitteru. Saopštenje Vikiliksa potvrdila je i londonska policija.

“Džulijan Asanž (47) je danas, 11. aprila, uhapšen u ime vlasti SAD-a, u 10.53 nakon njegovog dolaska u policijsku stanicu u centralnom Londonu. Ovo je nalog za izručenje pod odjeljkom 73 Zakona o izručenju. Biće izveden pred sud tokom dana”, piše u saopštenju londonske policije.

Američko Ministarstvo pravde objavilo je zašto je uhapšen Asanž, odnosno za što ga tačno terete i zašto su tražili nalog za njegovo izručenje.

“U optužnici se navodi da je u martu 2010. Asanž učestvovao u zavjeri sa Čelsi Mening, bivšom obavještajnom analitičarkom u američkoj vojsci, kako bi joj pomogao u “razbijanju lozinki” na klasifikovanim kompjuterskim sistemima Ministarstva odbrane SAD-a”,navodi se u saopštenju Ministarstva pravde SAD-a.

O hapšenju se oglasila i švedska glavna tužiteljka Ingrid Isgren.

“Ovo je vijest i za nas, tako da nismo mogli zauzeti stav o dosad dostupnim informacijama. Ni mi ne znamo zašto je uhapšen. Pratimo razvoj događaja”, rekla je Isgren u izjavi koja je objavljena na stranicama švedskog tužilaštva.

Iz Vikiliksa tvrde da je Ekvador nezakonito ukinuo Asanžeov politički azil.

“Ekvador je ilegalno poništio Asanžov politički azil, kršeći međunarodno pravo. Uhapšen je unutar ekvadorske ambasade”, ističu u Vikiliksu na Twitteru.

Britanski ministar unutrašnjih poslova Sajid Javid o uhapšen se javio na Twitteru.

“Sedam godina nakon što je ušao u ekvadorsku ambasadu mogu potvrditi da je Asanž u pritvoru”, napisao je zahvalivši Ekvadoru na saradnji.

Sudiće mu se u Britaniji.

Predsjednik Ekvadora Lenjin Moreno objavio je da je ta zemlja povukla azil koji je dala Asanžu, te istakao da je dobio garancije Velike Britanije da on neće biti izručen državi u kojoj postoji smrtna kazna.

Ekvadorski predsjednik objavio je na Twitteru da je “Ekvador povukao status o azilu Džulijanu Asanžu nakon ponovljenih kršenja međunarodnih konvencija i dnevnih protokola. Moreno je takođe saopštio da je primio britansku garanciju da Asanž “neće biti izručen u zemlju u kojoj bi mogao dobiti smrtnu kaznu”. To se, po svemu sudeći, odnosi na SAD, gdje je smrtna kazna legalna, ali i gdje bi Asanžmogao biti optužen za teška krivična djela zbog curenja povjerljivih vojnih i državnih dokumenata.

Zanimljivo je da je Asanž uhapšen dan nakon što je Vikiliks javno optužio ekvadorsku vladu da je provodila “opsežnu operaciju špijuniranja” protiv njega. Između ostalog Vikiliks tvrdi da je ambasada tajno snimala Asanžeove sastanke sa advokatima i ljekrom u prošlih godinu dana.

Britanski mediji Mediji prenose i da je Asanž tokom hapšenja gestikulirao novinarima “Oduprite se”.

Asanž je pripremio video izjavu za javnost koja će biti objavljena na internetu kasnije tokom dana.

Kako je Asanž postao nepoželjni gost u ambasadi

Vikiliks je na Tviteru prošle nedjelje objavio da će Asanž u narednih “nekoliko sati do nekoliko dana” biti izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu, koristeći kao izgovor skandal sa “INA papirima”, koji dovode u vezu predsjednika Ekvadora Lenjina Morena sa ofšor računima u Panami, pišu britanski mediji.

Moreno je te optužbe poricao, a visoko pozicionirani zvaničnik Ekvadora tvrdio je da nije donijeta nikakva odluka o izbacivanju Ekvadora.

<<<Vikiliks: Asanža izbacuju; Ambasada: Nije tako<<<

On je ranije rekao da je Asanž u više navrata prekršio uslove azila koji je dobio u ambasadi te zemlje u Londonu.

Kako je kazao, Asanž nema pravo da “hakuje privatne naloge ili telefone” i ne može da se miješa u politiku drugih zemalja, naročito onih koje imaju “prijateljske odnose” sa Ekvadorom.

Asanž je dobio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine, a zatražio ga je kako bi izbjegao da bude izručen Švedskoj, čije su vlasti željele da ga ispitaju u okviru istrage o navodnom seksualnom napadu. Od istrage se kasnije odustalo, ali Asanž je tvrdio da stahuje da bi mogao da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je Vikiliks predmet istrage zbog objavljivanja dokumenata američke vlade.

Američke vlasti nikada nisu zvanično potvrdile da je Asanž optužen, ali je u novembru 2018. greška u dokumentu koji nije povezan sa tim slučajem ukazala na to da je krivična prijava možda pripremljena u tajnosti, jer se u sudskom podnesku, očigledno pogrešno iskopiranim, pominjala krivična prijava protiv nekoga ko se zove “Asanž”, iako to nije bilo ime optuženog.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Raulio
Gost
Raulio

A dobro ga desetorica drze, a po ulicama im ovi migranti siluju, lome, pljackaju pored nikakve policije.

Kralj Nikola I
Gost
Kralj Nikola I

Iha, kad ovoga izvukoše ko vepra iz tudje ambasade da ga izruce americi kako li ce tek knezevic ka bela lala..

Balsa
Gost
Balsa

Koliko je ovo licemjerna odluka! Nikakve pravde nema kad udare na velesile, Rusi te otruju , zapadnjaci hapse a svima puna usta demokratije

Mr. Perfect
Gost
Mr. Perfect

Neka nam Britanci isporuče Kneževića, obojica su strastveni “informatičari”.

Wiki
Gost
Wiki

Demokratija jaca od istine…

Wiki
Gost
Wiki

Istina ne odgovara demokratiji!

Ana nas
Gost
Ana nas

Englezi hapse kad im prijatelji to od njih traze.
Jesmo li im i mi ravnopravni NATO partner. Zaboga dje je onaj Dusko Knezevic. Bar da nas udostoje bilo kakvog odgovora po onoj crvenoj poćernici. Nekako nas ignorisu kao zaadnju rupu na svirali. A mi lideri u regionu. Faktor, reklo bi se.
Bananas, ananas

Zex
Gost
Zex

Kakva Demokratija na djelu,nema pravde nema poštovanja međunarodnih prava i zakona .Sve u svemu demokratija najvećih kolonijalista

Daka
Gost
Daka

Ako ništa drugo bar nam je otkrio da je Manda u američkoj ambasadi podržavao ulazak C.Gore u NATO.

Pi!
Gost
Pi!

Kada se odavaju američke tajne, to je špijunaža. Kada se odavaju tajne bilo koje druge države, to je novinarska sloboda i građansko pravo. Od starog Rima na ovamo, nije bilo ovoliko neskrivenog licemjerja.

Dejo skrbavi
Gost
Dejo skrbavi

Da pozdravim moju braću radusinovice iz buronja.

Dejo skrbavi
Gost
Dejo skrbavi

Znate li čega se bojim da ne umrem od gladi. 😂

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ruski špijun, ne bih mu sad bio u koži. Sama činjenica da se krio kao miš 7 godina mi ga čini odvratnim. Mogao se predati i biti heroj na sudu, mogao se ubiti i opet bi bio heroj. Ovako- običan miš!

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Za tebe je gorostas heroj!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Neka, botovi, neka.. sit sam junaka iz mišje rupe kao što je ovaj Putlerov špijun! Da ga ne izbaciše, čitav život bi u ambasadi proveo. Baš junački!

Popokatepetl
Gost
Popokatepetl

Najteže mu pada to što si mu ti zamjerio.

Roberto
Gost
Roberto

Zašto da se ubije? Pa neće ga valjda Amerikanci mnogo mučuti.

Balsa
Gost
Balsa

A ti si heroj i po sa portala!

Montenegrina
Gost
Montenegrina

Pa se ti bori za istinu i pavdu…..Ovo je skolski primjer drugima da se ne bune, nego u stado ko’ sve ovce prvo u red za sisanje….pa posle zna se sto slijedi…..Ima li nam spasa…..kao da smo u mracni srednji vijek…..razlika je jedino u tehnoloskom napretku.

Qwerty
Gost
Qwerty

Tehnolosko napredovanje-intelektualno nazadovanje.

Mućak
Gost
Mućak

Ovo vam je evo 1000 godina poznata zapadna demokratija. Ili Englesko vatikanska demonkratija.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Naravno. Ruske špijune treba hapsiti na svakom koraku! Cijeli svijet je, kao, raskrinkao, samo Ruse (gle čuda!) nije dirao. Biće da je kod Putlera sve cakum- pakum 😏

Crnojević
Gost
Crnojević

Dukljanine, kada si gladan nisi sav svoj. Idi nešto jedi.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Šta ti znaš o Asanžu? Ništa, osim da je nešto kao muška Branka Milić?😁

Crnojević
Gost
Crnojević

Hajde pametni, reci šta ti znaš o njemu.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Pametni kao ja razgovaraju samo s pametnima. Žao mi je, my friend, ti nijesi taj. Imaš voljno od generala..

Raulio
Gost
Raulio

A bogami kad vidim ovo dukljanin znam da nisi mnogo bistar. Suvisna je rasprava s takvima kao ti. Pozdravi kraljicu Teutu.

Send this to a friend