Evropa

EK: Od 30. marta Britanija će biti treća zemlja, svi scenariji mogući

Evropska komisija pozvala je zemlje članice Evropske unije da intenziviraju pripreme za Bregzit na svim nivoima, a u saopštenju koje je usvojila prikazan je trenutni rad na pripremi za sve moguće ishode izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

Evropska komisija pozvala je zemlje članice Unije i kompanije da pojačaju pripreme za sve moguće ishode pregovora o izlasku Velike Britanije iz Unije, uključujući i mogućnost da do toga dođe i bez potpisanog sporazuma.

“Dana 30. marta 2019. Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) će istupiti iz EU i postaće treća zemlja, što će se odraziti na građane, kompanije i upravna tela u UK i EU. Posljedice su mnogobrojne – od novih kontrola na spoljnim granicama EU, valjanosti dozvola, potvrda i odobrenja izdatih u UK do različitih propisa o prenosu podataka”, saopštila je EK.

Hina prenosi da je Evropska komisija objavila dokument u kom se opisuju trenutne pripreme za sve moguće ishode povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

Navodi se da EK poziva “sve države članice i privatne subjekte da ubrzaju pripreme za sve moguće ishode” pregovora, uključujući i mogućnost trenutnog raskida svih odnosa.

“Ako se sporazum o povlačenju ne ratifikuje do 30. marta 2019. godine, neće biti prelaznog perioda i evropsko zakonodavstvo prestaće odmah da važi za Veliku Britaniju i u Velikoj Britaniji”, navela je EK.

Kao moguće posljedice koje bi mogle da uslijede EK je navela mogućnost kontrola na spoljnim granicama EU i različita pravila koja će se primjenjivati za prenos podataka.

Da bi se sporazum o izlasku Velike Britanije stigao da bude ratifikovan do 30. marta 2019. godine, on bi morao da bude zaključen već u oktobru ove godine.

Hina podsjeća da bi sporazum trebalo da sadrži i odredbe o prelaznom periodu do kraja 2020. kako bi se ublažile posljedice izlaska i za jednu i drugu stranu.

Navodi se da, međutim, pregovori sporo napreduju, u prvom redu zbog toga što u britanskoj vladajućoj Konzervativnoj stranci nema saglasnosti o tome kakve buduće odnose bi Britanija trebalo da ima sa EU.

Hina podsjeća i da, osim toga, još nema na vidiku rješenja za pitanje granice na irskom ostrvu. Obje strane su se složile da ne smije da bude vidljivih granica, kako se ne bi ugrozio mirovni proces u Sjevernoj Irskoj.

3 Komentara na "EK: Od 30. marta Britanija će biti treća zemlja, svi scenariji mogući"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend