Evropa

Erdogan: Nećemo dozvoliti da u Jerusalimu dođe do novog svršenog čina

Nećemo dozvoliti da u Jerusalemu dođe do novog “svršenog čina”. Pozivamo sve zemlje da poštuju rezolucije UN-a, istorijski i pravni status Jerusalema, poručio je danas u Dušanbeu predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u glavnom gradu Tadžikistana, govorio na 5. Samitu lidera i predsjednika vlada zemalja Konferencije o mjerama interakcije i izgradnje povjerenja u Aziji (CICA).

Erdogan je izrazio zadovoljstvo zbog boravka u Tadžikistanu, poručio kako se ovogodišnji samit održava u jednom kritičnom periodu. Istakao je kako je Konferencija, zahvaljujući zajedničkim naporima, postala regionalni forum s visokim nivoom predstavljanja, na što ukazuje i povećanje broja zemalja članica. Erdogan je poželio dobrodošlicu Šri Lanki, koja je postala 27. članica CICA-e.

Erdogan je podsjetio kako su danas na bližem području regiona prisutni sukobi, građanski ratovi te borba protiv terorizma.

“Konferencija o mjerama interakcije i izgradnje povjerenja u Aziji je platforma u okviru koje možemo napraviti zajedničke korake protiv svih ovih iskušenja. Turska ulaže napore u skladu s dinamikom, mirom, blagostanjem i sigunosti u regiji. Dajemo sve od sebe da se u Siriji okonča građanski rat i uspostavi stabilnost. U našoj zemlji trenutno zbrinjavamo blizu četiri miliona sirijskih izbjeglica. Zadali smo jake udarce terorističkim organizacijama ISIS i PKK/YPG koje predstavljaju opasnost po budućnost Sirije. Od terorista smo očistili prostor od oko 4.000 kvadratnih kilometara i omogućili da se svojim domovima vrati 330.000 sirijskih izjbeglica”, poručio je Erodgan.

Naglasio je takođe kako je Turska iskazala aktivan i jasan stav prema još jednoj krvarećoj rani u regiji, odnosno prema palestinskom pitanju.

“Obaveza je ljudskog dostojanstva da se učini sve kako bi okupacija, nasilje i nepravda prestali biti sudbina Palestine. Nećemo dozvoliti da u Jerusalemu dođe do novog ‘svršenog čina’. Pozivamo sve zemlje da poštuju rezolucije UN-a, historijski i pravni status Jerusalema”, poručio je Erdogan.

Ukazao je i na sve rastući problem terorizma na globalnom planu, podsjećajući na činjenicu da je Turska zemlja koja 35 godina vodi borbu protiv terorizma i u tom periodu bila na meti ISIS-a, PKK, FETO-a, Al-Kaide i drugih terorističkih organizacija.

“Do danas smo usljed terorističkih napada izgubili na desetine svojih građana. Želim naglasiti da terorizam i nasilje nemaju i ne mogu imati bilo kakvo opravdanje. Vrlo je značajno da na tom plan imamo odlučan i jasan stav. Politika kroz koju se teroristička organizacija želi uništiti drugom, znači samo više krvi, više okupacije, više nasilja i suza”, zaključio je Erdogan.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ND
Gost
ND

Erdogan bi obnovu Osmanskog Carstva! Šta bi hrišćanska Evropa trebala da radi? Da pokrene Krstaški rat?

Thor
Gost
Thor

Erdogan bi ali ne moze. Tu je jedan tradicionalni protivnik i to najveci Iran, a Turska je u ocajnim odnosima sa nuklearnom silom – Izraelom. U sukobu je i sa Sirijom, sa Kurdima, a tradicionalno jedan od najvecih oponenata je S. Arabija. Tako da Turska nema tu moc. Ona je regionalna sila i nista vise od toga. Tako se i… Više »

Send this to a friend