Evropa

Erdogan prodavao pecivo, igrao fubal, bio u zatvoru

Erdogan

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Srbiji. On je već godinama na političkoj sceni, a zanimljivo je da je kao mladić prodavao pecivo kako bi zaradio novac, da se bavio fubalom…

Rođen je 26. febuara 1954. godine, u Istanbulu. Prvih 13 godina proveo u gradu Rize, na obali Crnog mora, kada je njegov otac odlučio da preseli porodicu u Istanbul, zbog “nade da će njegovo petoro djece u ovom gradu steći bolje obazovanje i vaspitanje”.

Kako piše BBC, kao mladić, Erdogan je prodavao limunade i pecivo kako bi zaradio dodatni novac. Pohađao je islamsku školu prije nego što je na istanbulskom univerzitetu Marmara studirao menadžment.

Ovo je 10 zanimljivih činjenica o turskom predsjedniku:

1. Prije nego što je ušao u politiku trenirao je fudbal u profesionalnom fudbalskom timu i tokom studija na Univerzitetu Marmara.

2. Za to vrijeme upoznao je Necmetina Erbakana, veterana islamističkog političara, i Erdogan je postao aktivan u strankama koje je on vodio. Godine 1994. Erdogan je izabran za gradonačelnika Istanbula na listi stranaka socijalne zaštite.

3. Četiri godine nakon toga, tačnije 1998, osuđen je za podsticanje vjerske mržnje nakon što je recitovao pjesmu koja je džamije upoređivala sa kasarnama, minaretima i bajonetima, a vjernike sa vojskom. Osuđen je na 10 meseci zatvora, kada je i podnio ostavku na mjesto gradonačelnika. Nakon što je odslužio četiri mjeseca kazne, izašao je iz zatvora 1999. godine i nastavio sa političkim angažmanom.

4. Kada je Erbakanova stranka vrline 2001. zabranjena, Erdogan se sa njim politički rastao i pomogao formiranje Stranke pravde i razvoja. Njegova stranka je pobijedila na parlamentarnim izborima 2002. godine, ali Erdoganu je zbog boravka u zatvoru zakonski zabranjeno da radi u parlamentu ili kao premijer. Međutim, ustavnim amandmanom u decembru 2002. godine to je promijenjeno pa je 9. marta 2003. pobijedio na izborima, a nekoliko dana kasnije predsjednik Ahmet Necdet Sezer je zatražio da formira novu vladu. Erdogan je na dužnost stupio 14. maja 2003. godine.

5. Erdogan se smatra polarizirajućim likom: pristalice kažu da je poboljšao tursku ekonomiju i uveo političke reforme. Kritičari su optužili Erdogana za autokratske tendencije, korupciju i ekstravaganciju.

6. Takođe su ga žestoko kritikovali zbog neuspjeha u zaštiti ženskih i ljudskih prava, suzbijanju slobode govora i pokušaju suzbijanja sekularnog identiteta Turske.

7. Pod Erdoganom i njegovom vladajućom Strankom pravde i razvoja (AKP), Turska je ukinula ograničenja na javno izražavanje religije, uključujući ukidanje zabrane ženama da nose marame u islamskom stilu.

8. Društvene medije nazvao je “najgorom prijetnjom za društvo”.

9. Aktivan je u islamskim krugovima tokom 70-tih i 80-tih godina.

10. Oženjen je Eminom sa kojom ima dvije ćerke i dva sina.

12

avatar
1000
10
2
0
 
12
MigoLakiCrni panterawetinjaCinik🇮🇱
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Laki
Gost
Laki

Znaci stigo Babo!..

awetinja
Gost
awetinja

Ostani s one strane Bosfora

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Nešto mi čudno miriše ova srceparajuća pričica.

Messi
Gost
Messi

gospodin, igro je fudbal. Erogan da nije to sto jeste bio bi u vrhu svjetskog fudbala. Znaci, Bog ga je dao za sve. Svaka mu cast.

Migo
Gost
Migo

Valjda Erdogan.. Igrao fudbal ne voli kosarku.. Zato mu Enes Kanter se ne moze doma vratit u Tursku

Prc CG
Gost
Prc CG

Ovaj nas u CG je igrao košarku i nadamo se da će ići u zatvor…..

Migo
Gost
Migo

A i kod nas prijatelji braco kumovi automehanicari

Gile
Gost
Gile

Dosao da obiđe svoj pašaluk!

Pjer
Gost
Pjer

I otvara fabrike
I radi puteve po Srbiji

Boris
Gost
Boris

Kad će Dačić da mu pjeva , i koju?

Crni panter
Gost
Crni panter

Borise pjevao Dačić Osmanagu prilikom posjete 2017 jos dobio 100$ od beogradskog muftije doduse dok je pjevao miljacku😀

Nagual
Gost
Nagual

Pa je li moguće to.. pa kako?

Send this to a friend