Evropa

Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU; Zelenski: Jedinstven i istorijski trenutak

Rat u Ukrajini, Foto: EPA
Rat u Ukrajini, Foto: EPA

Reporteri bez granica tvrde da su Rusi hladnokrvno ubili fotografa. EU se mora odmah pripremiti da Rusija obustavi sav izvoz gasa ove zime, rekao je šef Međunarodne agencije za energiju. Čelnik finske vojske kaže da je Finska spremna na rat Rusijom. Ruski helikopter nakratko je ušao u vazdušni prostor Estonije, članice NATO-a. Ukrajina napada ruske položaje na Zmijskom ostrvu. Detalje pratite uživo na CdM-u.

23.41 – Ursula fon der Lajen: Uvjerena sam da će Ukrajina i Moldavija brzo sprovesti neophodne reforme za EU

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je uvjerena da će Ukrajina i Moldavija krenuti što je brže moguće u sprovođenje neophodnih reformi nakon što im je EU dodelila status kandidata za članstvo.

„Ne može biti boljeg znaka nade za građane Ukrajine, Moldavije i Gruzije u ovim teškim vremenima,“ rekla je nakon završetka današnjeg dijela samita EU u Briselu i dodala da još uvijek treba da urade domaći zadatak.

„Duboko sam uvjerena da naša odluka koju smo danas donijeli jača sve nas. Ona jača Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju pred ruskom agresijom,“ rekla je ona, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Fon der Lajen je izjavila da odluka jača i Evropsku uniju jer još jednom pokazuje svijetu da je EU ujedinjena i jaka u suočavanju sa spoljnim prijetnjama.

21.57 – Podoljak nakon dobijanja kandidatskog statusa: Kraj Ruskog svijeta u Ukrajini

Savjetnik predsjednika Ukrajine Mihailo Podoljak povodom dodjeljivanja kandidatskog statusa za Evropsku uniju njegovoj zemlji rekao je da ovo predstavlja kraj “Ruskog svijeta” u Ukrajini i kraj ruske ere lobiranja u Evropi.

<<<Podoljak nakon dobijanja kandidatskog statusa: Kraj Ruskog svijeta u Ukrajini<<<

21.11 – Mišel: Ovo je ključni korak na vašem putu ka EU

Lideri EU 27 na samitu u Briselu nakon višečasovne debate odlučili su da podrže preporuke Evropske komisije za dodjeljivanje kandidatskog satatusa Ukrajini i Moldaviji, objavio je predsjednik Evropskog savjeta, Šarl Mišel na Tviteru.

“U pitanju je istorijski trenutak. Ovo je ključni korak na vašem putu ka EU. Čestitam Volodomiru Zelenskom i Maii Sandu kao i narodu Ukrajine i Moldavije. Imamo zajedničku budućost”, naveo je Mišel.

21.00 – Ukrajina dobila status kandidata za članstvo u EU; Zelenski: Jedinstven i istorijski trenutak

Evropski lideri danas su formalno prihvatili Ukrajinu kao kandidata za pridruživanje EU, što je hrabar geopolitički potez izazvan ruskom invazijom na Ukrajinu, navodi Rojters i dodaje da će bloku od 27 zemalja biti potrebna velika rekonstrukcija ako želi da se ponovo proširi.

Takođe, status kandidata za članstvo u EU dobila je i Moldavija.

Iako bi Ukrajini i susjednoj Moldaviji moglo biti potrebno više od decenije da se kvalifikuju za članstvo, odluka na dvodnevnom samitu EU simboličan je korak koji signalizira namjeru bloka da dopre duboko u bivši Sovjetski Savez, dodaje Rojters.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je potez Evropske unije da daju Ukrajini status kandidata.

“To je jedinstven i istorijski trenutak u odnosima Ukrajine i EU. Zahvalan sam Šarl Mišelu i Ursuli fon der Lajen i liderima EU za podršku. Budućnost Ukrajine je u EU”, napisao je Zelenski na Tviteru.

19.01 – Moćno američko oružje stiglo u Ukrajinu

Američki višecjevni bacači raketa (MLRS) tipa Himars stigli su u Ukrajinu, objavio je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov na Tviteru.

MLRS-ovi su dio novog američkog paketa vojne pomoći Ukrajini, koji je najavljen 15. juna.

“Ljeto će biti vruće za ruske okupatore. Za neke od njih će biti posljednje”, objavio je Reznikov.

16.49 – Evropski komesar: Ruski ratni zločinci biće osuđeni čim se nađu van Rusije

Istragama o vojnim zločinima u Ukrajini pridružilo se 14 zemalja Evropske unije. U procesu učestvuje od 15 do 20 hiljada specijalista. Takve brojke iznio je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders u ekskluzivnom intervjuu Radiju Sloboda.

„Pokušavamo da prikupimo svjedočenja izbjeglica u svim državama članicama EU u kojima se nalaze. I vi znate da mi takođe namjeravamo da se borimo ne samo protiv vojnih zločina i zločina protiv čovječnosti ili genocida, već i protiv kršenja ljudskih prava… Teže je prikupiti dokaze o tome, ali pokušavamo da pošaljemo stručnjake. Trenutno nemam podatke o tome koliko je ruskih vojnika u istražnim procesima u zemljama članicama EU“, rekao je evropski komesar.

On je takođe naglasio da zajednički tim treba da istraži sve zločine počinjene u zemlji, bez obzira iz koje je zemlje vojska. Važno je da se učini da postoji povjerenje nezavisne međunarodne pravde.

Foto: EPA
Foto: EPA

Didije Rejnders je takođe naglasio da niko od onih koji su počinili ratne zločine neće ostati nekažnjen. Na pitanje kako biti sa ruskim vojnicima koji vjerovatno neće napustiti zemlju, znajući za njihove slučajeve, evropski komesar je istakao da je važno signalizirati odlučnost da se svi počinioci zadrže.

„Znam da nije tako lako. Znam da možda neki ljudi više vole da ostanu u Rusiji duže vrijeme, ali moraju da znaju da ako su počinili bilo kakav zločin, nastavićemo da istražujemo i sudimo… Ali nekim ljudima koji ostanu u Rusiji ili pokušavaju da ostanu tamo duže vrijeme biće teže, možda će neka koordinacija biti bez njihovog prisustva. Ali nastavićemo, a ako dođu u inostranstvo, ići će u zatvor“, rekao je on.

16.40 – Organizatori ne mijenjaju odluku: Eurosong u Ukrajini bio bi rizičan po život svih aktera

Evropska radiodifuzna unija u potpunosti razumije razočarenje koje je nastalo u Ukrajini nakon najave da ta država neće dobiti priliku da ugosti Eurosong 2023. godine, ali ona neće biti promijenjena jer bezbjednosne provjere ukazuju na to da ratom zahvaćena zemlja ne može garantovati sigurnost desetinama hiljada aktera događaja.

To su ključne poruke današnjeg zvaničnog saopštenja organizatora Eurosonga.

<<<Organizatori ne mijenjaju odluku: Eurosong u Ukrajini bio bi rizičan po život svih aktera<<<

14. 55 – Ruski parlamentarac: Rusija bi mogla da napusti OEBS

Nakon odbijanja Velike Britanije da izda vize ruskim parlamentarcima radi učešća u Parlamentarnoj skupštini OEBS u Birmingemu, Rusija bi mogla da izađe iz te organizacije, upozorili su ruski poslanici.

Uzimajući u obzir činjenicu da se svi poslanici federalnog parlamenta nalaze na listama osoba pod sankcijama Velike Britanije, rukovodstvu Dume i Ministarstvu spoljnih poslova Rusije su unaprijed upućeni zahtjevi da se obezbjede garancije za izdavanje ulaznih viza u Ujedinjeno Kraljevstvo, izjavio je prvi zamjenik predsjednika Odbora Savjeta Federacije za spoljne poslove Vladimir Džabarov.

14. 19  – Evropski parlament izglasao Rezoluciju o kandidatskom statusu Ukrajine i Moldavije

Evropski parlament prihvatio je, sa 529 glasova za, 45 protiv i 14 suzdržanih, Rezoluciju kojom se šefovi država članica EU-a, koji će u četvrtak i petak učestvovati na Samitu EU-a, pozivaju da Ukrajini i Moldaviji omoguće kandidatski status za članstvo u Uniji.

To isto treba omogućiti i Gruziji, kada se vlada te zemlje pobrine za prioritete koje je navela Evropska komisija, naveo je EP u saopštenju.

„Ukrajinci, Moldavci i Gruzijci zasužuju da žive u slobodnom, demokratskom i prosperitetnim državama koje su ponosne i posvećene članice evropske porodice“, navodi se.

13. 57 – Peskov o smanjenoj isporuci gasa Evropi

Smanjena isporuka ruskog gasa Evropi, može se objasniti tehničkim problemima sa turbinama, a ne političkim razlozima, rekao je u četvrtak portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da “nema skrivene agende”.

Rusija ostaje pouzdan snabdjevač gasom i striktno ispunjava sve svoje obaveze, rekao je Peskov novinarima tokom konferencijskog poziva.

“Međutim, problemi sa održavanjem Gaspromovih turina u Evropi doveli su do smanjenja snabdjevanja. Čudno je uvlačiti politiku u sve”, dodao je on.

13. 25 – Turska istražuje tvrdnje da su Rusi ukrali ukrajinsko žito

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da Ankara istražuje tvrdnje da je ukrajinsko žito ukrala Rusija poručivši da neće dozvoliti da se bilo kakvo ukradeno žito unese u Tursku.

Ukrajinski ambasador u Ankari rekao je početkom juna da su turski kupci među onima koji su primali žito koje je Rusija ukrala od Ukrajine, dodajući da je zatražio pomoć Turske da identifikuje i uhapsi osobe odgovorne za te navodne pošiljke.

Zvanična Moskva je demantovala tvrdnje da je krala ukrajinsko žito.

12. 55 –  Tri krstareće rakete pogodile grad Nikolajev

Tri krstareće rakete pogodile su danas ukrajinski lučki grad Nikolajev, dok je protivvazdušna odbrana oborila još dvije rakete u blizini grada Odese na jugu Ukrajine, navodi se u saopštenju ukrajinskih oružanih snaga.

Rojters prenosi da je vojska saopštila da je jedan njegov civil ranjen u napadima na Nikolajev. Tvrdnje nisu provjerene iz nezavisnih izvora.

12. 29 – Nove britanske sankcije Rusiji

Velika Britanija je u četvrtak uvela novu tranšu trgovinskih sankcija Rusiji, navodi se u obavještenju objavljenom na sajtu vlade, prenosi Rojters.

U obavještenju izvoznicima navedene su nove mjere, koje uključuju zabranu izvoza u Rusiju niza dobara i tehnologije, izvoz avionskog goriva i prodaju novčanica denominovanih u funtama ili u bilo kojoj zvaničnoj valuti država članica EU-a.

Navedeno je da su na snazi i nove zabrane pružanja tehničke pomoći, finansijskih usluga, novčanih sredstava i brokerskih usluga u vezi sa uvozom željeza i čelika.

12. 01 – Šolc: Potreban Maršalov plan za Ukrajinu

Njemački kancelar Olaf Šolc najavio je da želi da razgovara o obrisima „Maršalovog plana za Ukrajinu“ sa liderima Grupe sedam zemalja na predstojećem samitu u Njemačkoj.

„Baš kao što je Evropa razorena ratom, Ukrajini je potreban Maršalov plan za rekonstrukciju“, rekao je Šolc poslanicima u Bundestagu, dodajući da će obnova Ukrajine biti „zadatak za generacije“.

11. 19 – Ukrajinski piloti: Dajte nam F-16

Mnogobrojni ruski protivvazdušni i odbrambeni sistemi u istočnoj Ukrajini sve više ograničavaju učinkovitost ukrajinskih bespilotnih letilica, zbog čega su piloti od zapadnih saveznika zatražili da im pošalj ratne avione F-16.

10. 51 – Njemačka pokreće drugu fazu kriznog plana za gas

Njemačka će danas pokrenuti drugu od tri faze svog plana za vanrednu situaciju s gasom, ali klauzula koja omogućava komunalnim preduzećima da prenesu rastuće cijene gasa na potrošače za sada neće biti aktivirana, javlja Rojters pozivajući se na dobro upućene izvore u dešavanje.

10. 25 – Mišel: Uvjeren sam da će Ukrajina i Moldavija dobiti status kandidata za EU

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je pred početak sastanka lidera EU i zemalja zapadnog Balkana u Briselu da je uvjeren da će Ukrajina i Moldavija dobiti status kandidata za članstvo u EU.

“Ovo je odlučujući trenutak za EU. Uvjeren sam da ćemo danas Ukrajini i Moldaviji dati status kandidata i da ćemo izraziti jasnu i snažnu evropsku perspektivu za Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju”, rekao je Mišel.

On je dodao da u EU postoji snažna politička volja da se evropski proces sa Zapadnim Balkanom oživi i da se pošalje vrlo jasna i snažna poruka.

Mišel je naveo da se radi na prijedlozima za što skorije otpočinjanje pregovora EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

“To nam je jedan od glavnih prioriteta i uradićemo sve da ostvarimo rezultat”, dodao je Mišel.

U vezi sa situacijom u BiH, Mišel je naveo da će EU da se postara da svi napori u vezi sa BiH imaju pozitivan efekat u ublažavanju političkih tenzija i funkcionisanju institucija u zemlji.

10. 03 – BBC: Zarobljenom Britancu rečeno da će smrtna kazna biti izvršena

Britancu kojem je na sudu u Donjecku izrečena smrtna kazna zbog učešća u borbi u Ukrajini rečeno je da će se presuda izvršiti, rekli su članovi njegove porodice za BBC.

Sud samoproglašene Narodne Republike Donjeck Britance Aidena Aslina i Shauna Pinnera osudio je na smrtnu kaznu.

BBC tvrdi da je porodica razgovarala s Asliom putem telefona i da im je rekao da mu „vrijeme ističe“.

Isto tako, naveo je da su oni koji ga drže zarobljenim rekli da nije bilo pokušaja britanskih zvaničnika da počnu pregovore o njegovoj sudbini.

09. 29 – U napadu na Nikolajev pogođeni terminali za skladištenje žitarica

U ruskom granatiranju lučkog grada Nikolajeva u Ukrajini pogođena su dva terminala za skladištenje žitarica, javila je agencija AFP. Jedna osoba je lakše povrijeđena u napadu, rekao je portparol kompanije koja upravlja terminalima na Crnom moru. Dva silosa su zapaljena, a jedan je oštećen.

Terminali, zatvoreni od prvog dana ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, obuhvataju skladište, dio za pretovar žitarica i pogon za proizvodnju biljnog ulja.

09. 05 – UNHCR: Više od osam miliona ljudi napustilo Ukrajinu

Više od osam miliona ljudi napustilo je do sada Ukrajinu od početka sukoba 24. februara, saopšteno je iz UNHCR.

To su najnoviji podaci koje je sinoć objavilo tijelo UN nadlježno za izbjeglice, prenosi Rojters.

08.38- Rusi zauzeli dva naselja kod Lisičanska

Ruske snage su navodno zauzele naselja Loskutivka i Rai-Oleksandrivka južno od ukrajinskih gradova Lisičanska i Severodonjecka koji su posljednjih nekoliko dana žarište ruske ofanzive u regiji.

08.13- Zelenski pričao s 11 vođa EU zemalja: Danas nastavljam telefonski maraton

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da očekuje ključnu evropsku odluku večeras te da očekuje odobrenje ukrajinske kandidature za Evropsku uniju.

07.25- Čelnici EU danas odlučuju o Ukrajini, očekuje se da će dobiti status kandidata

Evropski čelnici će danas na sastanku u Briselu i formalno započeti dugi put Ukrajine ka članstvu u EU jer se očekuje da će donijeti pozitivnu odluku oko dodjele statusa kandidata Ukrajini nakon što je pozitivnu preporuku dala Evropska komisija.

07.00- Zelenski: Rusi žele uništiti gradove u Donbasu kao što su Mariupolj

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da ruske snage pokušavaju uništiti gradove u istočnoj regiji Donbasa na isti način kao što su uništili Mariupolj.

“U Donbasu su konstantni masovni vazdušni i topovski udari. Cilj okupatora u tom smjeru ostaje isti – oni žele korak po korak uništiti cijeli Donbas. Cijeli. Lisičansk, Slovjansk, Kramatorsk, – oni imaju za cilj pretvoriti sve te gradove u Mariupolj. Potpuno ih unišititi”, istakao je.

Zelenskij je opet apelovao da im se pošalje više teškog naoružanja.

“Zato više puta naglašavamo ubrzanje isporuke oružja Ukrajini”, rekao je.

14

avatar
1000
11
3
0
 
12
BorisNarcis ZgubidanMerkur aum omHKLakosasa
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Boris
Gost
Boris

uci cete u EU juce!!!!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Dobila je status kandidata zemlja sa najvećom korupcijom u evropi,a ti crna goro,slikaj se.

Boris
Gost
Boris

pa i kod nas je ogromna korupcija!!!

Merkur aum omHK
Gost
Merkur aum omHK

UA i Moldavija ce brzo sprovesti reforme za ulazak u EU?! Crna Gora dosad naj kandidat tj 1, za ulazak u Eu ali je ovi expresno presisase?! Demokratija i pravda Zapada-EU. : “spustavah se ja na vase uze…”. Njegos! Dobri Njegose, da znas sta ti se cini od Crne Gore!

sasa
Gost
sasa

Kakva je ovo budalastinja, dobili status kandidata, a neznaju par cinjenica, kolika im je zemlja i sta ce ostati od nje, koliko imaju stanovnistva posle ovoga, kolika ce biti materijalna i finansijska steta, ovom cirkusantu dizu rogove i salju mu nekakvo naoruzanje, sto dovodi svoj narod u jos veci haos, bravo zelenski bravo evropo

Lako
Gost
Lako

Pa vidiš li da proširenje nema veze sa razvojem demokratije, pravde i ljudskih prava nego sa najnižim političkim interesima ekipe iz Brisela. To je jasno bilo primanjem Rumunije i Bugarske čiji građani i dalje dolaze na zapadni Balkan da beru voće za dnevnicu. S obzirom kako se stvari razvijaju i kakvu politiku vodi Brisel, treba da nam bude milo zbog… Više »

Tash
Gost
Tash

Poštovanje za sve nove kandidate. Do sad bismo bili članovi da se nijesmo silu na sramotu pridružili Srposkom svetu.

Hogar
Gost
Hogar

Himars je premoćan,odlične su pzh2000 kao i francuska Cezar ali mora ih bit dovoljno da bi napravile razliku na bojnom polju.Po par komada ništa značiti neće.
#kako god,Ukrajinci moraju da se bore jer ih u suprotnom čeka genocid vjerovatno najvećih razmjera u istoriji ljudskog postojanja.
Slava Ukrajini 🇺🇦

Dado
Gost
Dado

E crni putine crn vi je obraz za vijek vijekova kako se transformisaste od ruske crvene postene oslobodilacke u crnu fasisticku agresorsku armiju

Moje im
Gost
Moje im

E crni Zeleni ko te nagovori u ovu avanturu.

Posmatra
Gost
Posmatra

Minski sporazum mu je bio na stolu.. Mnogo bolje bi bilo za Ukrajinu da je izabrala mir i neutralnost.. Ovako.. Tuga sta ce ostati od te zemlje

Marko
Gost
Marko

Blago Ti u pamet Zeljeni stp ucinje od Ukrajine,boli te briga i onako nije Tvoja

Darko
Gost
Darko

Ovaj kako ne krenuo ostace bez cijele Ukrajine

Dado
Gost
Dado

Ajmo Vlado. Sad ga pojacaj!!!!

Send this to a friend