Evropa

Han: Otvaranje granice ka Evropskoj uniji je Erdoganov manevar

Evropski komesar za budžet Johanes Han smatra da je otvaranje granice ka EU manevar predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana kako bi skrenuo pažnju sa unutrašnje-političkih problema.

Johanse Han je u intervjuu bečkom dnevniku Standard rekao da poziv Erdogana treba gledati iz “ugla unutrašnje političke situacije u Turskoj”.

Kazao je da je Erdogan suočen sa dugotrajnim konfliktom sa Kurdima, koji nije riješio.

Takođe, kaže da se radi i o posljedicama neuspjelog puča iz 2016. godine te i o teškoj ekonomskoj situaciji, kao i geopolitičkom okruženju, što je sve drugo sem lako, pri čemu Turska ne može puno da doprinese da bude bolje.

Uz to, naglašava Han, partija Erdogana je izgubila na lokalnim izborima u Istanbulu i Ankari.

“Na sve to usledio je uobičajeni refleks – traži se protivnik izvan zemlje”, naveo je evropski komesar za budžet.

Dodaje da je 3,2 milijardi eura, od ukupno, na osnovu sporazuma o izbjeglicama, dogovorenih šest milijardi već isplaćeno Turskoj.

“Ukupno 4,7 milijardi eura je već sporazumno fiksirano, a svih šest milijardi je isplanirano, što znači da se zna na šta treba da bude potrošeno”, objasnio je Han.

Rekao je da novac iz dogovora ne može jednostavno i bez uslova da bude prebačen na turski žiro-račun, već mora preko humanitarnih organizacija, na osnovu detaljnog opisa potreba i pod striktnom kontrolom, biti proslijeđen.

“Stavljamo ta sredstva samo tamo na raspolaganje gde postoji potreba. U većini slučajeva se to odbija preko međunarodnih organizacija. Postoje samo dve turske organizacije – Ministarstvo zdravlja i obrazovanja – sa kojma imamo saradnju i dobro iskustvo”, dodao je Han ukazujući da EU isplaćuje tek kada se projekat okonča.

Što se budućih sredstava za pomoć izbjeglicama tiče, poručuje da Turska mora za svaku dalju podršku prikazati spremnost na saradnju.

Ukazuje da trenutno na tursko-grčkoj granici gotovo da nema izbjeglica iz Sirije, i da je većina iz Irana, Avganistana i Pakistana.

Prema njegovim riječima, veći dio od oko 3,6 miliona Sirijaca, koji se nalaze u Turskoj, u međuvremenu su dobro integrisani.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bora Bora
Gost
Bora Bora

Jednostavno ga izbacite i granice zatvorire..Erdigan misli da prodaje Pamet. Stop Erdogan i njegovo ubijanje..

Send this to a friend