Evropa

Hitlerova rodna kuća postaje policijska stanica

Zgrada u kojoj je nacistički vođa Adolf Hitler rođen u Austriji biće pretvorena u policijsku stanicu, najavili su zvaničnici.

Ministar unutrašnjih poslova Volfgang Pešorn je rekao da će to biti “nepogrešiv signal” da ovaj posjed ne slavi nacizam.

Hitler je proveo prvih nekoliko nedjelja svog života u stanu u zgradi iz 17. vijeka u gradu Branau na Inu.

Sudbina ove zgrade je bila tema duge rasprave.

Vlada je nekoliko decenija iznajmljivala zgradu od bivšeg vlasnika u pokušaju da zaustavi ekstremo-desničarski turizam.

Nekada je bio dnevni centar za negu osoba sa invaliditetom, ali je tome došao kraj kada se vlasnica Gerlinde Pmer usprotivila planovima da se objekat prilagodi invalidskim kolicima, a onda i odbila sve ponude vlade da kupi zgradu ili da je renovira.

Plan da se zgrada pretvori u centar za izbjeglice 2014. godine takođe nije uspio.

Vlada je po prinudnom nalogu za kupovinu preuzela vlasništvo 2016. godine, po cijeni od 810.000 eura.

U Austriji postoji velika rasprava i neslaganje oko sudbine zgrade.

Neki su tražili da se sruši, dok su drugi tvrdili da treba da se koristi u dobrotvorne svrhe ili kao kuća pomirenja.

U izjavi koju je dao prošlog utorka, Pešorn je rekao da činjenica da će zgradu “u budućnosti koristiti policija treba da pošalje nepogrešiv signal da ovaj objekat više nikada neće evocirati sjećanje na nacionalsocijalizam”.

Hitler je rođen 20. aprila 1889. u gradu Branau na Inu, gdje je njegov otac bio raspoređen da radi. Njegova porodica je ostala u stanu u ovoj zgradi nekoliko nedjelja poslije njegovog rođenja, a zatim su se preselili na drugu adresu u ovom kraju.

Zauvjek su napustili grad kada je Hitler imao tri godine.

Vratio se na kratko tokom 1938, na putu za Beč, nakon što je pripojio Austriju nacističkoj Njemačkoj.

Pod Hitlerovom vladavinom (1933-45), nacistička Njemačka je započela Drugi svjetski rat, sprovodeći genocidnu politiku koja je rezultirala smrću oko šest miliona Jevreja i desetinama miliona drugih civila i boraca.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Želio je da osvoji svijet i za Njemački narod životni prostor, pravio je farme da se rađaju djeca i uzimao od pokorenih djecu koja liče na Njemce a danas njegova država je osvojena od Arapa, Turaka, Crnaca, Kineza idrugih. Njemci kako ih je vidio Hitler su izgubili i on će biti upamćen kao gubitnik, da nije napao nas Slovene i… Više »

Send this to a friend