Evropa

Izrael šokiran upozorenjem Njemačke

jevreji-566.jpg
Ilustracija

Predsjednik Izraela Ruven Rivlin, rekao je da je šokiran izjavom njemačkog zvaničnika Feliksa Klajna da ne bi savjetovao Jevrejima da u nekim djelovima Njemačke nose male kape (kipe) koje pokrivaju tjeme.

“Ne mogu da preporučim Jevrejima da nose kapu koja pokriva tjeme sve vreme i svuda u jNemačkoj”, rekao je Feliks Klajn, komesar zadužen u vladi za antisemitizam, ali nije rekao na kojim mjestima i kada je to rizično.

“Mi se nećemo nikada potčiniti, nikad spustiti pogled i nikada nećemo reagovati na antisemitizam defetizmom. Očekujemo i tražimo da naši saveznici djeluju na isti način”, dodao je izraelski predsjednik.

Statistika vlade u Berlinu, objavljena početkom ovog mjeseca, pokazuje da je broj antisemitskih i napada na strance povećan u Njemačkoj prošle godine, uprkos padu broja politički motivisanih zločina.

Lider njemačkih Jevrja Jozef Šuster, izjavio je za njemačku novinsku agenciju DPA “da je već dugo poznata činjenica da su Jevreji potencijalno izloženi opasnosti u nekim velikim gradovima, ako se mogu prepoznati kao Jevreji”.

On je podsjetio da je prije dvije godine, upozorio da bi “bilo pozdravljeno kada bi se toj situaciji posvetilo više pažnje na najvišem političkom nivou”.

Drugi su oštro kritikovali izjavu Klajna.

Mihel Firdman, bivši zamjenik lidera glavne jevrejske grupe u Njemačkoj, ocijenio je da to priznanje neuspjeha i da “država mora osigurati da Jevreji mogu da se pokazuju svuda bez straha”.

Ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joakim Herman, rekao je da je nošenje kape koja pokriva tjeme dio vjerske slobode.

“Svako može i trebalo bi da nosi svoju kapu, gdje god i kad god želi”, rekao je on.

Klajn je izjavio za DPA da je njegova izjava bila “provokativna”, ali da je “želio da podstakne debatu o bezbednosti jevrejske zajednice u zemlji”.

“Naravno da vjerujem da ne smije biti nedozvoljenih područja nigdje u Njemačkoj za Jevreje ili članove drugih manjina”, rekao je on.

4

avatar
1000
2
2
0
 
4
AbcdJednoumljeKosSvašta
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kos
Gost
Kos

sve je to engleska izmisljotinja ,jevreji su dobri ljudi ,smisljena da bi englezi ziveli lagodno od tudjeg rada

Svašta
Gost
Svašta

Ko uopšte više nosi kape iz narodnih nošnji, osim po svadbama i zabačenim selima.

Jednoumlje
Gost
Jednoumlje

Očigledno nose vjerski fanatici.

Abcd
Gost
Abcd

Kao sto tjeraju zene da se zavijaju da ih ne bi drugi gledali

Send this to a friend