Evropa

Ko neće da radi nedjeljom dobija otkaz

Ilustracija

Italijanski trgovački lanci procijenili su da će morati da otpuste desetine hiljada zaposlenih ako Vlada ostane pri predlogu zabrane rada nedjeljom.

<<<Vlada Italije ukida rad nedjeljom<<<

Frančesko Puljeze, izvršni direktor trgovačkog lanca Konad, izjavio je za britanski Gardijan da će zabrana dovesti do 40.000 do 50.000 otkaza. Istovremeno će ojačati internet-kupovinu, što će se negativno odraziti i na velike i male trgovce, prenosi Poslovni dnevnik.

Procjenjuje se da nedjeljom kupuje oko 19,5 miliona Italijana, i taj dan je drugi najunosniji u sedmici. Sadašnje zakonsko rješenje dozvoljava trgovcima samostalno određivanje radnog vremena nedjeljom, zavisno o tražnji.

“Zabranjivanje rada nedjeljom u vrijeme kada svijet ide u drugom smjeru je smiješno. Uvijek me brine kada država počne da govori kada treba kupovati”, dodao je Puljeze.

Ideju promjene regulative vezane za rad trgovaca nedjeljom iznio je zamjenik premijera Luiđi di Majo. Rekao je da će Vlada uvesti do kraja godine mjere koje ograničavaju radno vrijeme u velikim trgovačkim centrima. Motiv tog poteza je zaštita porodičnih vrijednosti.

Liberalizaciju rada nedjeljom je 2012. godine uvela Vlada Marija Montija kako bi ojačala ekonomski rast. Izmjene su uvedene uprkos pritisku katoličke crkve, sindikata i udruženja malih trgovaca.

Stručnjaci za radno pravo upozoravaju na štetne posljedice novog Vladinog predloga. Stopa nezaposlenosti u julu pala je na 10,4 odsto, najviše zbog rasta zapošljavanja na određeno vrijeme.

Otkako je koaliciona Vlada desničarske Lige i populističkog Pokreta pet zvjezdica preuzela Vlast početkom juna izgubljeno je 90.000 radnih mjesta s ugovorima na neodređeno vrijeme, pokazuju podaci statističkog zavoda, Istat.

Marko Maraca, profesor na rimskom univerzitetu Luis, upozorava da većina ugovora o radu na neodređeno u trgovini podrazumijeva rad nedjeljom, za šta su zaposleni više plaćeni.

“Ta će mjera uticati na visinu plata, kao i broj zaposlenih samo preko vikenda”, naglašava Maraca.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dioklitia
Gost
Dioklitia

Avanti Popolo! Sloboda Italiji! Sloboda radnicima!

Realan
Gost
Realan

Koliko su ovi nasi poslodavci ispred evrope ,mi radimo svaki dan pez slobodnih bez odmora bez socijalnog I radnog staza za 300/350 e .Ovi sto se najvise bukaju patrijotizmom oni najvise kradu drzavu neplacanjem poreza .

Send this to a friend