Evropa

London mijenjaju Stokholmom

Stokholm, Švedska

Agencija za kreditne rejtinge Moody’s izabrala je Stokholm za novo evropsko sjedište u kontekstu regulatornog pritiska na sektor da osigura dovoljno zaposlenih u Evropskoj uniji nakon Bregzita.

Moody’s je do sada većinu evropskih poslova obavljao iz Londona, ali Velika Britanija sljedeće godine izlazi iz Evropske unije.

”Registracija naše agencije za kreditne rejtinge u Švedskoj odražava stratešku važnost nordijske regije za Moody’s”, objavila je u ponedjeljak portparolka agencije.

”Time ćemo poboljšati našu uslugu i podršku tržištima duga širom EU-a”, dodala je.

Prema evropskim propisima, kreditni rejting za klijente u Evropskoj uniji mogu izdati samo agencije registrovane pri Evropskoj agenciji za hartije od vrijednosti i tržišta (ESMA).

Iz ESMA-e su saopštili da su ”registrovali” Moodys-ovu filijalu u Stokholmu, što znači da će postati filijala agencije.

”Moody’s Investors Service (Nordics) AB ima sjedište u Švedskoj i namjerava izdavati rejtinge za države i državna tijela, strukturirane finansijske proizvode i za kompanije”, navodi se u saopštenju evropskog regulatora.

Podaci ESMA-e pokazuju da Moody’sov udio u tržištu EU-a iznosi 31 posto, dok S&P drži 46 posto.

Evropski regulator zatražio je prošle godine od agencija za rejtinge da prije Bregzita pravovremeno presele značajan broj zaposlenih iz glavnog evropske kancelarije u Londonu u druge dijelove EU.

S&P je najavio da će sjedište premjestiti u Dablin.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend