Evropa

Makron smatra da je engleski jezik dominantan u Briselu

Francuski predsjednik Emanuel Makron ocijenio je danas da je engleski jezik suviše dominantan u Briselu, pogotovu imajući u vidu da Velika Britanija uskoro izlazi iz Evropske unije (EU).

“Situacija je sada prilično paradoksalna. Engleski vjerovatno nikada nije bio toliko prisutan u Briselu koliko u trenutku kada pričamo o Bregzitu”, rekao je Makron, koji je inače obećao da će se boriti za veću upotrebu francuskog jezika u institucijama EU i šire.

Kako prenosi Rojters, Makron je istakao da “ta dominacija nije neizbježna”.

“Na nama je da postavimo neka pravila, da budemo prisutni i francuski učinimo jezikom koji omogućava pristup mnogobrojnim mogućnostima”, kazao je Makron, navodeći kao primjer odnose Evrope sa frankofonim afričkim zemljama.

Makron, koji za razliku od svojih prethodnika često govori engleski u javnosti kada je izvan zemlje, napomenuo je da nije riječ o potezu protiv korišćenja engleskog jezika, već – u cilju promovisanja višejezičnosti.

On je naveo da je naklonjen svakom u Evropi ko uči dva strana jezika, i da će Francuska pojačati napore u podučavanju evropskih zvaničnika francuskom jeziku.

Takođe, najavio je korake u cilju unaprjeđenja učenja francuskog jezika u drugim zemljama, između ostalog kroz mrežu francuskih gimnazija u okviru niza mjera.

U međuvremenu, predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker napisao je na Tviteru da “sa entuzijazmom podržava višejezičnost”.

“Zašto bi Šekspirov jezik bio superioran nad jezikom Voltera? Griješimo što smo postali toliko anglofoni”, rekao je Junker.

On je, ipak, napomenuo da je engleski postao svakodnevni radni jezik unutar institucija EU.

“Bregzit tu ništa neće promijeniti, jer su oni koji ne potiču iz zapadnih djelova Evrope navikli da govore engleski”, pojasnio je Junker.

Oko 274 miliona ljudi govori francuski širom svijeta, i taj jezik je dugo bio dominantan u sjedištu EU u Briselu, ali je engleski postao sveprisutan u evropskim institucijama, pogotovu otkako su se istočnoevropske zemlje pridružile tom bloku 2004, navodi britanska agencija.

Send this to a friend