Evropa

Mej ne odustaje, tražiće od EU dodatno odlaganje Bregzita

Tereza Mej

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da će Velika Britanija tražiti od Brisela dodatno odlaganje Bregzita u nadi da će uspjeti da obezbijedi podršku parlamenta za sporazum o razlazu s Evropskom unijom.

Poslije sedmočasovne sjednice vlade, Mej je rekla da želi da razgovora sa liderom opozicionih laburista Džeremijem Korbinom kako bi usaglasili plan za buduće odnose sa EU, prenosi Bi-Bi-Si.

Mej je navela da će njen sporazum o razlazu s EU, koji je britanski parlament tri puta odbacio, ostati dio dogovora, prenosi Beta.

Mej je kazala da želi da odlaganje Bregzita bude „što je moguće kraće” i da do izlaska Velike Britanije iz EU dođe prije 22. maja, kako ta zemlja ne bi morala da učestvuje na izborima za Evropski parlament.

Evropska unija je Velikoj Britaniji dala rok do 12. aprila da predloži plan za Bregzit, koji Brisel mora da prihvati, ili da napusti taj blok bez dogovora.

Velika Britanija je prvobitno trebalo da napusti EU 29. marta, ali je Brisel pristao na kratko odlaganje Bregzita, kada je postalo jasno da parlament u Londonu neće usvojiti sporazum o razlazu do tog datuma.

Send this to a friend