Evropa

Nema kraja nasilju

Izrael tvrdi da je Hamas, zajedno s grupom “Islamski džihad”, ispalio više od 430 raketa na Izrael. Odgovor na to: napad na 120 vojnih ciljeva u Pojasu Gaze. Na obje strane je bilo žrtava.

Sirene za opasnost su se oglašavale tokom subote sve do ranog nedjeljnog jutra u Eškolu, Aškelonu i drugim gradovima u blizini Gaze.

Prema izvještaju lista „Times of Israel”, Palestinci su ispalili oko 430 raketa i granata na Izrael i desetine hiljada ljudi je moralo da pobjegne u skloništa. Jedan 60-godišnji Izraelac je poginuo kada je metak pogodio njegovu kuću u gradu Aškelonu. U napadima je povrijeđeno 38 Izraelaca, od kojih su neki zadobili povrede opasne po život, navode ljekari.

Borbeni avioni Izraela napadali 120 meta

Izraelska avijacija je odgovorila sa napadima na 120 vojnih ciljeva u ovom obalskom pojasu na Mediteranu.

Uništili su, između ostalog, štab vladajućeg radikalnog islamskog pokreta Hamas, kao i nekoliko raketnih radionica i skladišta oružja.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu je oštro reagovao na izraleske napade u kojima je pogođena kancelarija turske državne novinske agencije.” To je novi primjer neobuzdane izraleske agresije”, napisao je on na Tviteru.

Izrael za sada nije reagovao na te tvrdnje.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u gradu Gazi povrijeđeno je 47 Palestinaca, dok ih je šest ubijeno. Radi se o dva borca grupe “Islamski džihad”, još dva mladića te jednom djetetu i njegovoj trudnoj majci.

Izraelske vojska negira ubistvo majke i djeteta. Portparol vojske je na arapskom na Tviteru napisao da su majka i dijete poginuli od palestinskog pucnja. Nije dao nikakve detalje.

Njemačka i SAD uz Izrael

Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu osudilo je raketni napad iz Pojasa Gaze. Izrael ima pravo da se brani i štiti svoje građane, navodi se u saopštenju na Tviteru.

Američka vlada je takođe pokazala solidarnost sa Izraelom i signalizovala svom savezniku “punu podršku” za njegovo pravo na samoodbranu “protiv tih žestokih napada”, saopštila je portparol Stejt departmenta Morgan Ortagus. Ona je osudila “stalne raketne napade Hamasa i palestinskog ‘Islamskog džihada’ iz Gaze na nevine civile i njihove zajednice širom Izraela”.

Najava ometanja Evrovizije

Militantne palestinske organizacije opravdale su svoje raketne napade smrću Palestinaca u nedavnim protestima.

Islamski džihad je istakao da napadi imaju za cilj između ostalog i da ometaju organizaciju Evrovizije, međunarodnog muzičkog takmičenja koje počinje u Tel Avivu za desetak dana. Portparol Hamasa rekao je da sporazumi o prekidu vatre “nisu prepreka” za reakcije na agresiju.

 

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
Viktortir08budala
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Viktor
Gost
Viktor

Bog cuva Izrael

budala
Gost
budala

Svi se prave fini, a isti oni im salju oruzje. Odakle im tolike rakete i cuda kad nemaju svoje fabrike oruzja? Da nemaju s cim, ne bi ni ratovali, tako da svjetski licemjeri bolje da cute

tir08
Gost
tir08

nick ti sve govori…

Send this to a friend