Evropa

Od septembra bez halogenih sijalica u EU

Ilustracija

Nakon što su gotovo 60 godina osvjetljavale evropske domove i ulice, halogene sijalice će od 1. septembra biti zabranjene u EU.

Umjesto halogenih sijalica, svijetlo će davati LED sijalice koje troše pet puta manje energije, što će spriječiti emisiju više od 15 miliona tona ugljenika godišnje.

Prelazak na LED ne samo da smanjuje štetnu emisiju, već i račune potrošača, slažu se industrija, stručnjaci i aktivisti borbe za zaštitu životne sredine.

Halogene sijalice neće nestati u trenu, preostale zalihe će moći da se prodaju a iz zabrane su izuzete niskonaponske sijalice, poput onih za rerne.

Kompanija Filips, vodeći proizvođač sijalica, procjenjuje da će potrošači uštedjeti 124 eura godišnje zahvaljujući prelasku na LED sijalice koje traju mnogo duže od halogenih i koriste daleko manje energije.

Britanski Gardijan piše da su prelazak na LED iskoristili zagovornici Bregzita kao još jedan dokaz miješanja iz Brisela.

“Nastojanje EU da zabrani halogene sijalice je pogrešno jer će potrošači trpjeti finansijski a najsiromašniji uvijek najviše pate zbog takvih politika. Potrošači treba da imaju slobodu izbora sijalice a ne treba to da im nameće EU”, rekao je Džonatan Bulok iz UKIP-a, član odbora za energetiku u Evropskom parlamentu.

Stručnjaci ističu da su halogene sijalice jeftinije od LED ali da su troškovi za struju mnogo veći dok se LED sijalica otplati za godinu dana.

Halogene sijalice takođe traju dve godine u proseku dok je očekivani vijek LED sijalica 15-20 godina.

Prosječan britanski dom ima desetak halogenih sijalica od kojih se svaka koristi oko tri sata dnevno, pokazuju neka ranija zvanična istraživanja.

1 Komentar na "Od septembra bez halogenih sijalica u EU"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend