Evropa

Odbijena tužba za pedofiliju protiv SPC u Londonu

Visoki sud pravde u Londonu odbacio je tužbu protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne pedofilije i seksualnog zlostavljanja koju je podnijelo šest tužitelja iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Ovom odlukom proces pred sudom u Londonu je završen.

Sud je dodao da crkva u Londonu nije bila adresa za tužbu, već da su tužitelji mogli uz odobrenje suda, da uruče tužbu i van jurisdikcije Engleske i Velsa, direktno SPC-u u Srbiji ili Stokholmu.

Na ročištu na kojem se odlučivalo da li je sud u Londonu nadležan u ovom slučaju zaključeno je da su tužitelji napravili proceduralne propuste i propustili rok za podnošenje tužbenog zahtjeva, te da takva tužba ne može biti prihvaćena.

Međutim, kako je navedeno, i da je procedura bila ispoštovana sud smatra anglosaksonsko pravo koje se primjenjuje u Velikoj Britaniji, ne prepoznaje institut univerzalne nadležnosti u građanskim parnicama.

Kako je pojašnjeno, radnje navedene u tužbi nisu počinjene na teritoriji Engleske i Velsa, a ni žrtve, ni navodni počinioci nemaju veze sa ovom teritorijom.

Argumenti tužitelja oko veze SPC sa Engleskom zasnivani na crkvenom ustavu prema kome je „crkva jedna i nedjeljiva”.

Po njima, SPC u Londonu jeste pod nadležnošću Patrijaršije u Beogradu.

Međutim, odbrana je tvrdila da eparhije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi imaju autonomiju u odnosu na maticu.

Navedeno je i to da su crkvu u Londonu osnovali Srbi monarhisti izbjegli u toku i posle Drugog svetskog rata, kao dobrotvornu organizaciju koja se finansirala iz donacija.

Tek 1990. godine postala je deo britansko-skandinavske eparhije sa sjedištem u Stokholmu.

Sud je prihvatio argumente odbrane da su eparhije Srpske pravoslavne crkve ekonomski i pravno autonomne u odnosu na Patrijaršiju u Beogradu.

Nijedna od strana nije komentarisala današnje ročište, jer slijedi žalbeni proces oko pitanja ko će snositi naplatu sudskih troškova.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Medovina
Gost
Medovina

Nlje mi jasno zašto u litijama ima toliko djece.Bilo o čemu da se radi, na djelu je zloupotreba djeteta!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Sram vas bilo, a toliko smo se nadali.

Send this to a friend