Evropa Nakon skandala o finansijskim malverzacijama

Papa Franjo krenuo u rat protiv vatikanske mafije

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo imenovao je specijalnog tužioca Đuzepea Pinjatonea za predsjednika krivičnog tribunala Vatikana poslije skandala zbog navodnih finansijskih malverzacija.

Pinjatone je jedan od vodećih tužilaca za borbu protiv mafije i imenovan je u četvrtak, dva dana nakon što je policija izvršila raciju u Apostolskoj palati i zaplenila dokumente i kompjutere od državnog sekretarijata.

Pretresene su i kancelarije Agencije za finansijski nadzor Vatikana koja je zadužena za registrovanje moguće pranje novca i druge finansijske transakcije.

Pres-služba Vatikana nije željela da objavi više navoda o racijama izuzev da su zasnovane na izvještaju Banke Vatikana i kancelarije generalnog revizora o ranijim finansijskim operacijama.

Navodi se da se transakcije odnose na vatikanske nekretnine u Londonu. Časopis je objavio, kako je naveo, direktivu vatikanske policije svim zaposlenima u Svetoj stolici u kojoj se izvještava o suspenziji pet zaposlenih u Vatikanu iz predostrožnosti.

Vatikanski list “Oservatore Romano” osudio je objavljivanje te direktive uz slike i imena petoro ljudi, navodeći da se radi o “medijskom blaćenju”. U uvodniku na naslovnoj strani vatikanski list je naveo da je istraga pokazala da djeluju finansijske reforme koje je prije deset godina pokrenuo papa Benedikt XVI.

Pinjatone se povukao u maju sa mjesta glavnog tužioca Rima, gdje je vodio istrage o političkoj korupciji i organizovanom kriminalu kao i italijansku stranu istrage o sumnjivoj smrti italijanskog postdiplomca u Egiptu.

Prije toga Pinjatore je bio tužilac u Palermu i Ređo Kalabriji, gdje je vodio glavne antimafijske istrage o kriminalnim grupama Koza nostra i Ndrangeta.

Krivični tribunal Vatikana bavi se zločinima koji se dešavaju na teritoriji Vatikana ili uključuju dipolomate Vatikana. Krivični zakon zasnovan je na italijanskom krivičnom zakonu sa elementima crkvenog prava.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Samo pitam
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Samo pitam
Gost
Samo pitam

Kad će pretresati ove naše ošklapiše?

Send this to a friend