Evropa Dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU

Postignut sporazum o Bregzitu, ovo su detalji

Britanski premijer Boris Džonson i lideri Evropske unije postigli su dogovor o izlasku Velike Britanije iz EU.

Vijest je potvrdio predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

“Ovo je fer i balansiran dogovor za EU i Ujedinjeno Kraljevstvo koji svedoči o našoj posvećenosti pronalaženju rješenja”, napisao je Junker na Tviteru.

Džonson je istakao da su postigli sjajan sporazum kojim vraćaju kontrolu.

“Britanski parlament na sjednici u subotu bi trebalo da glasa za sporazum”, dodao je on, prenosi RTS.

Barnije objavio detalje: Pošten i razuman dogovor

Evropski glavni pregovarač Mišel Barnije ocijenio je da je novi dogovor o izlasku iz Velike Britanije pošten, razuman i odgovara načelima Evropske unije.

“Imali smo teške razgovore posljednjih dana. Uspjeli smo da pronađemo rješenja koja u potpunosti poštuju integritet jedinstvenog tržišta. Stvorili smo novo i zakonski operativno rješenje za izbjegavanje tvrde granice te očuvanje mira i stabilnosti na Irskom ostrvu”, izjavio je Barnije na konferenciji za novinare.

Novim dogovorom ipak je promijenjen “najbolji i jedini mogući sporazum”, kako su evropski zvaničnici nazivali sporazum o razvodu postignut u novembru prošle godine sa tadašnjom premijerkom Terezom Mej.

U odnosu na taj sporazum promijenjen je protokol koji se odnosi na Sjevernu Irsku, a sve druge odredbe su ostale iste.

Za Veliku Britaniju najsporniji element, zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice na Irskom ostrvu (backstop), sada je zamijenjen novim pristupom.

Revidirani protokol o Sjevernoj Irskoj štiti “sveostrvsku ekonomiju” na Irskom ostrvu, mirovni sporazum na Veliki petak u svim njegovim dimenzijama i čuva integritet jedinstvenog tržišta, naveo je Barnije, a prenijela Hina.

Po novom dogovoru, Sjeverna Irska ostaće usklađena s ograničenim setom pravila EU kako bi se izbjegla tvrda granica na ostrvu: primjenjivaće se evropski zakoni o robama, sanitarna pravila i veterinarske kontrole, pravila o poljoprivrednim proizvodima, porezu na dodatu vrijednost i akcize za robe, pravila o državnim podrškama.

U odnosu na stari sporazum izbačena je odredba o zajedničkoj carinskoj teritoriji EU-Velika Britanija na zahtjev sadašnje britanske vlade.

“EU i Ujedinjeno Kraljevstvo sada su našli novi način kako bi postigli cilj izbjegavanja carinske granice na irskom ostrvu i istovremeno osigurali da Sjeverna Irska ostane dio carinske teritorije Velike Britanije. Dogovorom se izbjegavaju regulatorne i carinske kontrole na granici Irske i Sjeverne Irske”, dodaje Barnije.

Na Irskom ostrvu neće biti carinskih kontrola, one će se obavljati u lukama. Za robu koja ide iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku kao krajnje odredište neće se primjenjivati evropske carinske tarife.

Neće se plaćati evropske carine ni na lične stvari koje putnici prenose sa sobom preko irske granice.

Sjeverna Irska će kao i ostatak Velike Britanije moći da uživa pogodnosti budućih sporazuma o slobodnoj trgovini koje će Ujedinjeno Kraljevstvo zaključivati s partnerima širom svijeta. Za robu koja dolazi iz trećih zemalja u Sjevernu Irsku i ne prelazi u Republiku Irsku primjenjivaće se britanske carinske tarife.

Novost je i uvođenja mehanizma “pristanka”, koji uključuje mogućnost da članovi sjeveroirske skupštine imaju odlučujući glas o dugoročnoj primjeni evropskih zakona u Sjevernoj Irskoj.

Četiri godine nakon stupanja na snagu sporazuma članovi Sjevernoirske skupštine će moći da odluče prostom većinom žele li da nastave sa primjenom evropskih zakona. Ako glasaju “za”, sistem se produžava za četiri godine.

Ako nema pristanka, uvodi se dvogodišnje razdoblje “hlađenja”, tokom kog dvije strane moraju pronaći novo rješenje kako bi se spriječilo uvođenje tvrde granice na irskom ostrvu.

Suprotno od “backstopa”, novi sistem neće biti zamijenjen sporazumom o slobodnoj trgovini koji namjeravaju da zaključe Velika Britanija i EU.

Dogovor je postignut nekoliko sati prije početka sastanka na vrhu zemalja članica EU-a.

Bregzit će biti jedna od ključih tema samita koji se u Briselu održava u četvrtak i petak. Osim o Bregzitu pred čelnicima šefova država ili vlada zemalja članica EU je niz važnih tema – od proširenja, dugoročnog budžeta do turske vojne intervencije protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije.

24

avatar
1000
15
9
0
 
22
FreeMontenegroSrdjaPet iz petawetinjaDuško
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
awetinja
Gost
awetinja

E viva GB

Duško
Gost
Duško

Nije mi jasno, kakvu ulogu u sporazumu za Irsku ima Veliki petak?

FreeMontenegro
Gost
FreeMontenegro

Malo procitaj ponesto pa se tek onda javi da komentarises……… ovako ispadas glup ali nevidjeno…..

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Možemo li da im vjerujemo nakon svega?
🇬🇧🤝🇪🇺

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Povoljno prodajem golubove ..Moze I zamjena za stado ovaca .

Aco i Braco
Gost
Aco i Braco

Po principu, jedna ovca, jedan glas, sigurnim korakom.

Tehno
Gost
Tehno

Nesto likujete i predvidjate pad EU… Sad da raspisete referendum o bregzitu ne bi prosao. Prosjecan stanovnik UK se nalozio na pricu o izlasku, ali kad im je na ulici objasnjeno sta se sve gubi, vecina ih se uhvatila za glavu. Tako je i kod nas, prosjecan stanovnik je neinformisan i nalozi se na pricu nekog galamdzije. Poslije bude aj… Više »

Milan
Gost
Milan

Ne sekiraj se ti oko toga, prosječan mladi čovjek u CG svoju budućnost vidi u EU i zemljama koje njeguju demokratiju kao civilizacijsko dostignuće. Zaista ga ne zanimaju šta misle matori srednjovjekovni političari u CG. Odseliće svakako jer toliko gluposti , nacionalšovinizma, velikih srba, crnogoraca, albanaca, bošnjaka i slično definitivno ne pružaju bezbjednu budućnost. Moze opozicija i vlast da galame… Više »

Srdja
Gost
Srdja

Milane, podrzavam tvoj komentar, mada ne vidim da je u bilo kakvoj koliziji sa stavom Tehna

Pet iz pet
Gost
Pet iz pet

Masovna migracija i nametnuti zakoni iz EU su učinjeli svoje… Ako jedna Velika Britanija nije mogla da se izbori za svoje u EU što onda čeka CG samo da klima glavom i prihvata što joj se servira iz Brisela..
CG treba da se drži po strani…

Goran
Gost
Goran

Držala se i Albanija po strani 50 godina i za svo to vrijeme dobila je samo bunkere i siromaštvo. A bili su najnezavisnija država na svijetu. Sada samo Koreja ima tu količinu samodovoljnosti.

Pet iz pet
Gost
Pet iz pet

Gorane nijesam rekao da treba da se zatvorimo prema svijetu, naprotiv ali ne u EU
Dovoljno je imati free trade deal sa evropom nikako ne u EU

Srdja
Gost
Srdja

Ocigledno ne razumije sustinu

Srdja
Gost
Srdja

Pardon, “ne razumijeS”

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

eu je san koji zive njemci italijani spanci francuzi belgijanci holandjanji grci itd i ne pada im napamet da je ruse zbog protoka roba i novca …zato politicki analiticari sa balkana ne lupajte izmisljene gluposti …

Kotor66
Gost
Kotor66

To ce biti znacajan datum, pocetak raspada EU…Svaka cast!!!!!

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Prvi korak ka raspadu ujed.kraljevstva, ako tako im i treba kad su razbili jugoslaviju.

Hydra
Gost
Hydra

So it begins.

Dzordz
Gost
Dzordz

Mali se guraju , a veliki izlaze.

Mismo
Gost
Mismo

Zivjela ujedinjena Irska

Cheese
Gost
Cheese

Velika Brianija je samo prva cigla koja je ispala iz zida zvanog EUSSR. EUSSR je globalisticka tvorevina iz proslog vijeka. I kao takva nece jos dugo opstati.

Nemam rijeci
Gost
Nemam rijeci

Evo našeg proroka…

Škotska
Gost
Škotska

Srećan Vam put. Živjela nezavisna Škotska!

Gibanica
Gost
Gibanica

Kraljevska Britanska porodica sigurno izlaskom iz EU povecava svoju snagu i moc , koju je nekad imala … pa me i ne čudi da se po ovom pitanju drze po strani .

Send this to a friend