Evropa

Predsjednik Austrije: Ukaljan ugled zemlje, izbori neizbježni

Djelovanjem pojedinih članova austrijske vlade izgubljeno povjerenje u institucije i ukaljan ugled Austrije, izjavio je sinoć predsjednik Austrije Aleksander van der Belen.

On smatra da su prijevremeni izbori neizbježni. U oštrom govoru pred medijima Van der Belen je istakao da su slike koje se od sinoć mogu videti u Austriji pokazale lošu stranu ponašanju koja ne odgovara ni zemlji, a ni građanima.

“To su sramne slike, a niko u Austriji ne treba da se stidi. Takvi nismo, takva nije Austrija. Ono što pokazuju te slike je drsko nepoštovanje građana. Funkcioneri Republike su zloupotrebili povjerenje građana, a to ne tolerišem”, naglasio je predsjednik.

Van der Belen je naglasio da građani moraju imati mogućnost da se oslone na vlast, državne funkcionere i institucije.

“Moramo svi da imamo povjerenje u institucije, jer su one osnov demokratije. Ako se to povjerenje poljuja onda je djelovanje vlade dovedeno u pitanje, a to je sada slučaj. Situacija je trenutno nesaglediva, ali u njoj vidim kao svoju odgovronost da se pobrinem da naša zemlja bude stabilno vođena kroz naredne sedmice. U tom duhu sam sa kancelarom Sebastijanom Kurcom dogovorio prijevremene izbore. Sutra ću dogovoriti dalje korake s njim”, najavio je.

Prema njegovim riječima, sada treba uraditi sve što je neophodno da se vrati povjerenje građana. Današnje ostavke su samo prvi koraci, rekao je i dodao da je potrebna jasna i puna istraga od strane izvršnih i pravosudnih vlasti.

Ukazao je i na centralnu ulogu koju imaju nezavisni mediji u liberalnoj demokratiji, te dodao da su oni u ovom slučaju preuzeli potpuno svoju odgovornost.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorka🌻
Gost
Crnogorka🌻

Poštovanje Austriji!!! A kod nas činovnik Košuta “ZAKUPLJUJE” škode za tričavih 700.000 €! Oglodaše zemlju skorojevići kojima nikada neće biti dosta!!!

Stari
Gost
Stari

Kurc nas onomad pohvali mora da se ugledaju na nas u smislu ovog djelovanja.Nama niko i nista nemoze djon obraz okaljati.

18+
Gost
18+

Jes vala. A to sto ste 500g maltretirali pola evropskih nacija, to vam nije gadno, pi.

Monako negokako
Gost
Monako negokako

To se kod lidera u selu ne može desiti.

Boka bokeljima
Gost
Boka bokeljima

Ni poslije koverte ni poslije presude za pokušaj državnog udara,nikome ne pada na pamet da podnese ostavku.
Austrija je pokazala da je prvenstveno pravna država i mi to odlično znamo.

Zeljko
Gost
Zeljko

Malo po malo ovakvih i slicnih afera kod nas koliko hocete .Evo najnovija ovo sa skodama i kosutom .Pa ce kosuta od prvatnog sektora to da naplati.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Sta je demokratska zemlja!

18+
Gost
18+

Da je demokratska ne bi im se ovo desavalo.

Send this to a friend