Evropa

Putin potpisao: Možete ugasiti internet u Rusiji

Foto: Twitter

Ruske vlasti osigurale su pravne mogućnosti gašenja interneta u toj zemlji, nakon što je, potpisom Putina, kontroverzni zakon stupio na snagu.

Vlada namjerava da stvori infrastrukturu za “suvereni” internet, što je Moskva predstavila kao nužnost za odbranu protiv spoljnih hakerskih napada, prenio je Index.hr.

S druge strane, kritičari Kremlja to vide kao vid još veće cenzure.

“Država sada prvi put ima potpunu tehničku kontrolu nad internetom”, rekao je ruski stručnjak za internet Aleksandar Isavnin iz neprofitne organizacije protiv cenzure Roskomsvoboda za dpa.

On objašnjava da se novim zakonom menjaju dosadašnji uslovi poslovanja u kojima su davaoci internet usluga poslovali, odnosno uslovi slobodnog tržišta, a da se sada državi daje pravo da ih kontroliše kada hoće i koliko hoće.

Prema novom zakonu, internet promet u Rusiji usmjeravaće se putem čvorišta u zemlji, čija infrastruktura bi tek trebalo da se izgradi, dok se od internet kompanija koje posluju u Rusiji očekuje da obezbijede i instaliraju opremu potrebnu za uspješnu tranziciju.

Sve to već je dovelo do toga da su brojne internet stranice opozicije već blokirane u Rusiji, zbog čega je na hiljade ljudi protestovalo protiv zakona koji je predsednik Rusije potpisao još u maju.

Portparol Kremlja međutim tvrdi da Rusija ne želi da se isključi sa interneta, već se priprema za mogućnost da joj Zapad isključi internet.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
YepNeo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Yep
Gost
Yep

Priprema se covjek za potencijalni treci svjetcki rat pa da se osigura i na polju interneta da ne zavisi od Google ekipe sa zapada

Neo
Gost
Neo

Putin ka onaj ljepotan iz Sjeverne Koreje,
Rusi blago vam u pamet, Ameri imaju onog klovna ali i slobodu sto se ne bi reklo za Rusiju

Send this to a friend