Evropa

Rekordan broj slučajeva malih boginja u Evropi prošle godine

Ilustracija, foto: Pixabay

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je u Evropi prošle godine zabilježen rekordan broj slučajeva malih boginja, dijelom i zbog sve većeg broja “džepova”, djelova zemalja u kojima roditelji odbijaju vakcinaciju svoje djece.

U isto vrijeme, navodi SZO, zabilježen je rekordan broj djece koja su dobila vakcinu što daje nadu da ovaj porast infekcije neće potrajati, prenosi Rojters.

U Evropi sa skoro 900 miliona stanovnika oko 82.600 ljudi u 47 zemalja zarazilo se u toku 2018. malim boginjama, što je najveći broj oboljelih u proteklih 10 godina, a od toga 72 slučaja su bila sa smrtnim ishodom.

U 34 zemlje procjenjuje se da je pokrivenost drugom dozom vakcine protiv boginja bila ispod 95 odsto.

Područja sa nižim brojem vakcinisanih, takozvani “džepovi”, na lokalnom nivou i dalje predstavljaju “otvorena vrata” za virus malih boginja, navela je u izjavi za javnost direktorka regionalne kancelarije SZO za Evropu Žužana Jakab, prenosi agencija.

Male boginje su visoko zarazno virusno oboljenje koje može izazvati gubitak sluha i oštećenja mozga kod djece, a kod težih oblika bolesti može dovesti i do smrti.

Pokrivenost vakcinacijom mora biti oko 95 odsto kako bi se spriječila cirkulacija virusa u zajednicama i dostigao takozvani “kolektivni imunitet “, navodi se u saopštenju SZO.

U mnogim zemljama pojavili su pokreti koji se bore protiv vakcine i pokušavaju da odvrate roditelje od imunizacije djece, uprkos jakim naučnim dokazima da su vakcine sigurne i efikasne.

U Italiji, vladajući antisistemski pokret Pet zvjezdica doveo je u pitanje sigurnost nekih vakcina i glasno osudio napore da se uvede obavezna vakcinacija.

U Izvještaju koji je Evropska komisija objavila prošle godine utvrđeno je da je imunizacija protiv boginja pala u 12 zemalja EU od 2010, a da je od 10 zemalja sa najnižim stepenom povjerenja u vakcinu u svijetu u Evropi čak sedam, prenosi Rojters.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
freeman
Gost
freeman

Shvatam znacaj sprecavanja zarazom virusa, ali ukucajet u youtube Stanely Plotkin….. shvatite vi to….

Miomir
Gost
Miomir

Jel neko treba da umre. , jer si ti gledao stenli plotkina na yt ? 😂

Send this to a friend