Evropa

Rusija: Reditelj Sentsov ne odustaje od štrajka glađu

Oleg Sentsov

Ruska federalna služba za zatvore omogućila je posjetu reditelju Olegu Sentsovu koji štrajkuje glađu od polovine maja.

Žestoki kritičar ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim osuđen je na 20 godina zatvora 2015. godine, pod optužbom da je počinio teroristička djela. Organizacije za ljudska prava ističu da se radi o politički motivisanoj optužbi.

Sentsov je u zatvoru u Labjutnangi na sjeveru Rusije. Štrajkuje glađu već tri mjeseca tražeći da Rusija oslobodi 64 Ukrajinca koje on smatra političkim zatvorenicima.

Francuski predsjednik Emanuel Makron pitanje Sentsova postavio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru 10. avgusta. I EU je zatržaila da se Sentsov prebaci u bolnicu kako bi imao medicinsku njegu.

Njegov advokat Dmitrij Dinze izjavio je da je Sentsov “spreman umrijeti” nakon što ga je posjetio 7. avgusta. Reditelj je izgubio 30 kilograma.

Nekoliko stranih vlada i istaknutih pojedinaca zatražilo je od ruskog predsjednika da pomiluje Santsova. Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov izjavio je da umjetnik i zvanično mora zatražiti oprost.

Sentsov je rekao da oprost neće tražiti jer nije počinio nikakav zločin.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
£€$
Gost
£€$

Ehhhh bjese zdrav, skolovan, mlad, uspjesan….. sta mu bi te pogrijesi tako mrco mrceni. Strunuce u vrh Sibira zbog politike koja ga ne sljivi ni 2%. Ne mogu svi da kroje politiku jer bi bila bezvlasce a anarhija se kosi sa sistemom. Prosti matisch pa ko shvati – shvatio je.

Send this to a friend