Evropa

Šest opozicionih stranaka u Mađarskoj formira savez protiv Orbana

Viktor Orban

Šest mađarskih opozicionih stranaka formiraće savez za izbore 2022. i vladati kao koalicija ako uspiju da zbace premijera Viktora Orbana, saopšteno je u četvrtak, prenose mediji.

Nacionalistički lider Orban proširio je uticaj svoje stranke Fides na sve sfere mađarskog društva, nakon tri moćne pobjede na parlamentarnim izborima od 2010. godine, iskoristivši na njima podijeljenost opozicije.

Međutim, opozicija je na lokalnim izborima prošle jeseni na mnogim mjestima izašla sa zajedničkim kandidatima, što se pokazalo uspješno u rušenju Fidesa u ključnim okruzima, poput mađarske prijestonice.

Novi gradonačelnik Budimpešte kazao je kako je njegova pobjeda, na kojoj su radile sve opozicione stranke, nacrt za borbu protiv Orbana.

Nedavne ankete pokazuju da polovina svih glasača podržava Orbana, a druga polovina želi pobjedu opozicije. Odlučiće za sad neodlučni glasači, koji predstavljaju trećinu onih s pravom glasa.

“Opozicione stranke su saslušale svoje birače, a čelnici stranaka danas počinju sa službenim konsultacijama, kako bi se pripremile za izbore 2022. godine”, saopštile su stranke.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
ThorHydramula jusuf678
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Thor
Gost
Thor

Savez koji se okuplja oko SZDSZ-a, MDF-a, i FKgP-a, vec sad ima vecinu. A u principu imaju slican pristup kao Orban kad je spoljna politika u pitanju ali su dosta umjereniji od ultra nacionaliste kakav je Orban.

Hydra
Gost
Hydra

Drži se brate Orbane,zahvaljujući tebi Mađarska je normalna evropska država,ne daj ljevičarima da unište mađarsku istoriju i tradiciju.

mula jusuf
Gost
mula jusuf

on vam je zemlju spasio od migranata, a za drugo nije u pravu

678
Gost
678

Mogu ga povuć…

Send this to a friend