Evropa

Sve izvjesniji Bregzit bez dogovora

Ilustracija

Sud u Edinburgu odbio je danas da spriječi britanskog premijera Borisa Džonsona da suspenduje Parlament na nekoliko nedjelja tokom dijela perioda uoči roka za izlazak Britanije iz EU, 31. oktobra, čime je propao prvi izazov premijerovoj odluci o suspenziji parlamenta.

Odluka najvišeg škotskog građanskog suda predstavlja udarac za grupu poslanika iz više stranaka koji nastoje da produže period parlamentarne rasprave da bi spriječili haotičan razlaz Britanije i Evropske unije.

Još dva pravna postupka po ovom pitanju su u toku. Jedan je u Sjevernoj Irskoj i drugi u Londonu.

Bivši britanski premijer Džon Mejdžor nastoji da se pridruži postupku u Londonu i da iznese argumente protiv suspenzije parlamenta.

Mejdžor je rekao danas da traži pravnu dozvolu da se pridruži slučaju koji je već pokrenula aktivistkinja Džina Miler sa namjerom da spriječi Borisa Džonsona da suspenduje Parlament na nekoliko nedjelja.

Mejdžor je otvoreni kritičar Bregzita i obećao je da će pravno intervenisati ako Džonson pokuša da spriječi parlamentarnu raspravu o tom pitanju.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab branio je danas odluku vlade da suspenduje parlament i rekao da taj potez nema nikakve veze sa sprečavanjem poslanika da raspravljaju o izlasku zemlje iz EU.

Rab je rekao danas u Finskoj, gdje se nalazi na sastanku ministara spoljnih poslova EU da je besmislena ideja da se radi o nekoj vrsti ustavnog prestupa, i da je suspenzija pravno dozvoljena radnja za koju postoji presedan.

Drugi ministri spoljnih poslova EU prisutni u Finskoj izrazili su zabrinutost zato što sada izgleda vjerovatniji potencijalno štetan i vrlo skup britanski izlazak iz EU bez sporazuma.

7

avatar
1000
4
3
0
 
7
samoreciaaaAlanSefketОклеCOBER
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sefket
Gost
Sefket

Posle Brekzita dolazi Britzit.

Окле
Gost
Окле

Трамп и Џонсон, повлаче такве политичке потезе да би се свако рационалан запитао, за кога раде. Од када је Трамп предсједник САД; Русија, Кина, Индија, Турска… су се издигле и војно и економски, поготово Русија која има никада боље односе са ЕУ. Послије Брекзита ће ти односи постат много јачи, чак се може очекивати полачење свих санкција.

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Ma Ameri upropasteni skroz… mada meni vise lici da i dalje vladaju svijetom i lupaju sankcije svakome ko ne slusa a po potrebi zveckaju i oruzjem.

COBER
Gost
COBER

Ajte više! Što prije to bolje! I ne vrćite se!

Milos Radunovic
Gost
Milos Radunovic

RASPADA SE EVROPSKA UNIIJA PA NEKA SE RASPADNE NIJE NEKA STETA

Moraca
Gost
Moraca

Nemaš ti pojma šta je EU zato i lupaš !!! Englezi su nasjeli na priču Donalda Trampa i on ih je navukao na sve ovo od početka , nije bilo loše VB u EU ali tek sad će da im bude loše samo polako i prati situaciju !.

Alan
Gost
Alan

Moračice, frka te je, a? Nego šta nego se raspada! Uskoro će i NATO! Bye bye!

Send this to a friend