Evropa

Turci sjeckaju i pale dolare

Screenshot uzet iz snimka koji je obišao društvene mreže.

Stanje u Turskoj je alarmantno, lira je doživjela sunovrat, berze su pale, a kamatne stope skočile. Da nevolja bude veća, oni su nova meta Donalda Trampa.

Tramp je na Tviteru naveo da odnosi SAD-a s Turskom “nijesu sada dobri” i da je odobrio da se udvostruči carina na čelik i aluminijum iz Turske, sa 25 na 50, odnosno sa 10 na 20 odsto.

Turska lira je odmah pala 10 odsto usljed strahovanja investitora oko ekonomske politike predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i sankcija SAD. Poslije Trampovog tvita, taj pad je bio 19 odsto.

Turci su bijesni zbog poteza američkog pedsjednika koji je doveo do bure i potresa u njihovoj zemlji.

Svoje nezadovoljstvo pokazuju tako što “uništavaju” sve što je američko.

Tako je društvene mreže obišao snimak gdje Turci bijesno sjeckaju i pale dolar, a onda uništavaju i svoje ajfon telefone.

Neki od komentara su da će Turci zažaliti ako zaista unište dolar, što pokazuje pad lire i rast inflacije. Kako navode, za Turke će biti teško da plate najamninu za stan i da kupe hranu.

“Samo pogledajte primjer Venecuele”, stoji u jednom komentaru.

Sa druge strane, kažu da, ako dolari i ajfon telefoni koje su uništili nijesu pravi, da će zapravo povrijediti sami sebe izazivajući novu reakciju.

Podsjetimo, jedan od okidača skorašnjeg pada valute je sukob sa SAD zbog zatvorenog američkog sveštenika u Turskoj, koja ga optužuje za špijunažu i terorizam u vezi s pokušajem puča prije dvije godine.

Erdogan je pozvao građane da ne brinu poslije naglog pada valute, ali i pozvao ih da promijene svoje devize u lire.

“To će biti odgovor mog naroda na one koji vode ekonomski rat protiv nas”, rekao je Erdogan.

Turska lira je pala na rekordno nizak nivo prema dolaru, nakon što je administracija američkog predsjednika Donalda Trampa najavila razmatranje turskog izvoza.

Lira je pala na istorijski nizak nivo od 5,18 lira za dolar, da bi se nešto kasnije oporavila na 5,1750 lira, prenosi agencija Rojters.

Ubrzo je za Turke stigla ohrabrujuća vest, turska lira je pokazala snagu i počela da se oporavlja, naročito nakon što je Katar najavio 15 milijardi dolara investicija za pomoć turskoj privredi.

https://twitter.com/RealNewsLine/status/1030845450931392513

6 Komentara na "Turci sjeckaju i pale dolare"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend