Evropa

U Irskoj referendum o abortusu

Nakon što su prije tri godine legalizovali istopolne brakove, Irci će u petak izaći na istorijski referendum o ublažavanju zakona o pobačaju, što bi moglo biti novi korak u liberalizaciji zemlje sa jakom katoličkom tradicijom.

Građani Irske će se izjašnjavati o osmom amandmanu Ustava, uvedenom 1983. godine, kojim je pobačaj bio potpuno zabranjen sve dok 2013. nije uveden izuzetak za majke kojima je u trudnoći život ugrožen.

Irski zakon o pobačaju najstroži je u Evropi i ne poznaje izuzetke čak ni u slučajevima incesta, silovanja ili malformacije ploda.

Svake godine hiljade Irkinja koje žele da abortiraju putuju u inostranstvo, uglavnom u Veliku Britaniju, kako bi to uradile.

Odbacivanje osmog amandmana omogućilo bi prekid trudnoće bez restrikcija tokom prvih 12 sedmica trudnoće.

Pobornici prava na izbor u dominantno katoličkoj Irskoj tvrde da je osmi amandman sprječavao ljekare da rade abortuse čak i u slučajevima kada je život majki bio ugrožen.

Irska vlada kampanju “za” pokrenula je nakon što je Odbor za ljudska prava Ujedinjenih nacija više puta pozvao Dablin da uskladi svoje zakone sa međunarodnim standardima ljudskih prava.

Protivnici pobačaja, međutim, tvrde da bi glas “za” ukinuo svaku zaštitu nerođenoj djeci i doveo do uvođenja preblagih zakona o prekidu trudnoće na zahtjev.

1 Komentar na "U Irskoj referendum o abortusu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend