Evropa

Umjesto Angele mala Merkel: Karenbauer na čelu CDU

Dosadašnja generalna sekretarka vladajuće Demohrišćanske unije Njemačke (CDU), Anegret Kramp Karenbauer, naslijedila je njemačku kancelarku Angelu Merkel na mjestu lidera stranke i biće kandidat za mjesto kancelara na narednim parlamentarnim izborima.

<<<Hvala šefice: Posljednji govor Angele Merkel<<<

Angeret Kramp Karenbauer je na stranačkom skupu u Hamburgu izabrana većinom glasova delegata.

Merkel je bila lider CDU-a i kancelar Njemačke od 2005. godine, a u oktobru je objavila da napušta poziciju lidera stranke i da ne planira ponovo da se kandiduje za kancelara.

Za izbor novog lidera CDU-a bila su potrebna tri kruga glasanja, a pored Kramp Karenbauerove kandidati su bili Fridrih Merc, koji je ovu stranku već jednom vodio od 2000. do 2002. godine, kada ga je Merkel “zbacila” sa te pozicije, kao i Jens Špan, kritičar Merkelove, koji je u martu postao njemački ministar zdravlja.

U drugom krugu glasanja Kramp Karenbauerova pobijedila je sa 517 glasova, a Merc je dobio 482 glasa. U prvom krugu Kramp Karenbauerova već je osvojila najveći broj glasova i to 450 od 999 predatih. Njen protivkandidat Merc osvojio je 392, a treći kandidat, koji je ispao u prvom krugu, Jens Špan dobio je svega 157 glasova.

U svom obraćanju delegatima, prije glasanja, Kramp Karenbauerova je pozvala stranku na više hrabrosti i samopouzdanja za izazove u budućnosti.

CDU, prema njenim riječima, mora imati više hrabrosti i manje da “trčkara za onima koji kukaju” te treba hrabro da korača kursom budućnosti.

Takođe je istakla da CDU mora da se angažuje i u oblasti digitalizacije, da se zalaže za snažnu i dosljednu državu, kao i da preuzme odgovornost za opšte dobro.

CDU mora da razvija ideje koje bi fascinirale ljude i iz toga crpe snagu, a ne zato što napada političke protivnike, naglasila je ona.

Kramp Karenbauer, poznata i po nadimku AKK, je saveznica Merkelove, pa se smatra da je najbliža centrističkim stavovima kancelarke.

Kritičari su je nazivali “malom Merkel” ili “Merkel dva”, ali posmatrači navode da između ove dvije žene postoje jasne razlike.

Čak je i ona sama, kako BBC prenosi, odgovarala da nema ništa “malo” kod nje, te da ima odraslu djecu i političku karijeru iza sebe.

Nedjeljnik Špigl ocjenjuje da ona predstavlja kontinuitet i pokazuje izvjesne sličnosti sa Merkel.

Nedavno je 56-godišnja Karenbauer pokušala pažljivo da napravi razliku između sebe i Merkel, ali uz iskazano poštovanje, rekavši da je imala “vrlo živahne razgovore” sa kancelarkom o raznim temama.

Iskustvo je stekla vodeći regionalnu vladu u saveznoj njemačkoj državi Sarland.

Kramp Karenbauer je rođena u Sarskoj oblasti u katoličkoj porodici sa šestoro djece. Otac joj je bio učitelj a majka domaćica. Studirala je političke i pravne nauke. Udata je i ima troje djece.

Send this to a friend