Svijet

Iran: SAD će naučiti novu lekciju

Ilustracija

Predstavnik iranskih oružanih snaga Massoud Jazayeri, upozorio je američkog predsjednika Donalda Trampa da će “iranske snage naučiti SAD novim lekcijama”.

Bijela kuća je ranije najavila da će predsjednik Tramp objaviti novi odgovor SAD-a na raketne probe, “podršku terorizmu” i sajber operacije Irana kao dio njegove nove strategije prema toj zemlji.

“Izgleda da Trampova administracija razumije samo psovke i treba joj da razumije novo značenje moći u svijetu”, rekao je Jazayeri, koji je ujedno i komandant Revolucionarne garde, prenosi iranska agencija ISNA.

Prethodno je Iran zaprijetio “nemilosrdnim” odgovorom ako SAD proglase njegovu elitnu Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom.

Teheran je takvu prijetnju uputio tjedan dana prije nego što će Trump objaviti konačnu ocjenu o tome poštuje li Teheran međunarodni sporazum o svom nuklearnom programu iz 2015. godine. Strahuje se da bi SAD mogao istupiti iz tog sporazuma.

Tramp bi, takođe, trebao proglasiti iransku Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, prenosi Hina.

“Nadamo se da SAD neće napraviti tu stratešku grešku”, rekao je predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Irana Bahram Qasemi.

“Ako je napravi, odluka Irana bitće čvrsta, odlučna i nemilosrdna i SAD će morati snositi sve njene posljedice”, dodao je.

Pojedinci i kompanije povezane s Revolucionarnom gardom nalaze se na američkom popisu stranih terorističkih organizacija, ali cijela garda još ne, prenose agencije.

Send this to a friend