Planeta

Ambasada SAD naredila dijelu zaposlenih da napuste Irak

Američka ambasada u Bagdadu saopštila je da je Stejt department naredio svim “državnim službenicima čije prisutnost nije neophodna” da napuste Irak zbog sve većih napetosti sa susjednim Iranom.

U saopštenju od 15. maja se navodi kako se to naređenje odnosi na zaposlene u ambasadi kao i u američkom konzulatu u Irbilu, glavnom gradu iračke kurdske autonomne regije.

“Usluge izdavanja viza na oba mjesta biće privremeno obustavljene. Američka vlada ima ograničene mogućnosti pružanja hitnih usluga građanima SAD-a u Iraku”, navodi se u saopštenju.

Preporučeno je onima na koje se naređenje odnosi da što je prije moguće “napuste Irak komercijalnim prevozom”.

12.maja ambasada SAD u Bagdadu savjetovala je građanima SAD-a da ne putuju u Irak, navodeći kao razlog “pojačane napetosti” u zemlji.

Nema pojedinosti o prirodi prijetnji.

Američki državni sekretar Majk Pompeo prošle sedmice je neočekivano posjetio Bagdad, gdje se sastao s iračkim zvaničnicima kako bi razgovarali o bezbjednosnim pitanjima zbog, kako je istakao,”eskaliranja” iranskih aktivnosti.

Do posjete je došlo nakon što je Vašington najavio raspoređivanje borbene grupe nosača aviona i bombardera na Bliski istok, i to kao odgovor na prijetnje Irana interesima Sjedinjenih Država ili njihovih saveznika u regiji.

1 Komentar na "Ambasada SAD naredila dijelu zaposlenih da napuste Irak"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend