Planeta

Arabija traži smrtnu kaznu za aktivistkinju

Saudijska Arabija sigurno nije raj za žene, homoseksualce, aktiviste i ateiste. Stoga, nije ni neobično što je javni tužilac u Saudijskoj Arabiji tražio smrtnu kaznu za pet aktivista, među kojima se našla i Isra al-Gomgam, koja je poznata po borbi za ženska prava, izvještava BBC.

Isra bi mogla biti prva žena optužena na smrt zbog zalaganja za ljudska prava učestvujući u masovnim šiitskim protestima koji su se od 2011. godine održavali u Katifu protiv diskriminacije sunitske vlasti.

Uhapšena je zajedno s mužem u decembru 2015. godine i od tada se nalazi u zatvoru. Human Rights Watch upozorava da bi osuda na smrtnu kaznu mogla biti “opasan presedan za druge aktivistkinje koje se trenutno nalaze iza rešetaka”.

Na teret joj se stavlja “učestvovanje u protestu u regiji Katif”, “podsticanje na protest”, “skandiranje slogana protiv režima”, “pokušaj uticanja na javno mišljenje”, “snimanje protesta i objavljivanje na društvenim medijima” te “pružanje moralne podrške pobunjenicima”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vazi
Gost
Vazi

Prvo se informisite sta rade siiti po Arabiji, pa onda sudite

PG-Ct
Gost
PG-Ct

Te zakone bi trebalo kod nas sprovesti, pa bi bilo mnogo manje razvoda ucjenjivanja od strane žena…..ako traže da budu ravnopravne onda u rudnik,u sumu na sjeci drva,gradjevine itd.pa ćemo onda biti ravnopravni….

FreeMontenegro
Gost
FreeMontenegro

Ne …! Zenomrscu isfrustrirani! PIH!

Send this to a friend