Planeta

CIA o dokumentima Vikiliksa: Ugrozili su bezbjednost SAD- a

Nakon što je Vikiliks juče saopštio da su otkili više od 8.000 dokumenata CIA koji pokazuju da  su razvili tehnike za hakovanje pametnih telefona, daljinsku kontrolu iphone, ipad i android uređaja, oglasila se Američka Centralna obavještajna agencija (CIA).  Kažu da su time ugrozili bezbjednost SAD- a te da Amerikanci treba da budu zabrinuti zbog toga.

CIA nije kasno sinoć potvrdila da li su dokumenti ukradeni. Portparolka te agencije Heter Fric Hornijak izjavila je da CIA neće komentarisati autentičnost dokumenata niti njihov sadržaj.

Prema njenim rečima, takvo otkriće ne samo da može da ugrozi Amerikance i samo osoblje agencije, već može da posluži protivnicima da iskoriste te informacije u cilju ugrožavanja nacionalne bezbjednosti SAD.

Vikiliks koji je mjesecima davao naznake o novim objavljivanjma, naveo je da je CIA “nedavno” izgubila kontrolu nad svojim ogromnim hakerskim oruđima kao i povezanim dokumentima.

Ta organizacija je navela da je objavljena arhiva kružila među hakerima koji su ranije radili za američku vladu i da su neki od njih dio dali Vikiliksu.

Tagovi

Send this to a friend