Planeta Zabrana znak za uzbunu

Da li Iranke zaista ne smiju da jedu sladoled u javnosti?

Da li Iranke zaista ne smiju da jedu sladoled? U zemlji u kojoj se žene već suočavaju sa toliko društvenih, političkih i zakonskih ograničenja, tvrdnje o ovakvoj zabrani zvuče dovoljno stvarno da bi bile znak za uzbunu., piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Dok se ova tvrdnja širila Twitterom i Telegramom, neki su otvoreno kritikovali “besmisliena” pretjerivanja pripisana Minou Aslani, vođi ženskog ogranka domaćih sigurnosnih snaga Basidž.

Drugi su rekli da znaju za slučajeve kada su žene upozoravane na lascivnost lizanja sladoleda pred drugim ljudima.

Jedna Iranka na Twitteru je opisala da su nju lično upozorile zvanične vlasti na sajmu knjiga u Teheranu 1993. da ne jede sladoled u javnosti. Rekla je da joj se taj prigovor činio “smiješnim”.

Drugi su opet zbijali šale s navodnom zabranom sladoleda. Ipak, zabrana na lizanje sladoleda u Iranu nije zvanično objavljena.

Prema zvaničnoj vladinoj novinskoj agenciji, IRNA, mnogi korisnici društvenih mreža u Iranu vjeruju u tvrdnje oko zabrane sladoleda za žene, dok je samo nekolicina prozrela lažne izvještaje.

IRNA je prenijela da je incident pokazao da uvođenje zakona koje ljudi ne odobravaju “vodi ka degradaciji statusa zakona među ljudima i smanjuje njihovo povjerenje u zakone.”

“Zbog toga, za donositelje zakona je imperativ poticanje zakona koji su ljudima prihvatljivi”, rekla je IRNA.

Žene u Iranu su obavezne da pokrivaju glavu, kosu i tijelo u javnom prostoru prema zakonu koji se poziva na skromno “islamsko” oblačenje.

Mnoge žene se protive prisilnom nošenju hidžaba tako što pokazuju većinu kose pod malim i labavo povezanim maramama, šminkanjem ili oblačenjem uske odjeće.

Žene su takođe prkosile pravilima vezanim za nošenje hidžaba, koje je postalo obavezno nakon Iranske revolucije 1979. godine, tako što su jednostavno skidale svoje marame u javnosti.

Druge restrikcije uključuju diskriminatorne zakone kojima se Irankama, bez pismene dozvole supruga ili oca, zabranjuje putovanje u inostranstvo, kao i nejednaka prava vezana za razvod braka ili starateljstvo nad djecom.

Žene takođe ne smiju pjevati u javnosti ako su same i ne smiju prisustvovati sportskim dešavanjima za muškarce.

Neko od konzervativnih vjerskih zvaničnika, uključujući i vrhovnog vođu ajatolaha Alija Kameneija, objavili su da je za ženu grijeh vožnja bicikla u javnosti.

Tvrdolinijaši pozivaju na strožije kontrole generalnog pojavljivanja žena u javnosti.

“Što se više žena oblači provokativno, na otvoreni seksualzirani način, imamo manje društvenog mira i suočavamo se sa većim stopama kriminaliteta”, Aslani je rekla 11. jula u Teheranu na okupljanu tokom Sedmice hidžaba.

13

avatar
1000
5
8
0
 
13
Bijeli PavleGostGostGostGost
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Mozda je bolje po islamu ka Zukurlic imati 4 zene a propagirat toboze evropske vrijednosti.Kakvo je to licemjerstvo.Znam neke briscanke koje to podrzavaju sto je nevidjen ketman

Aleks
Gost
Aleks

“Tvrdolinijaši pozivaju na strožije kontrole generalnog pojavljivanja žena u javnosti.” – Apsolutna laz. Za vrijeme vlasti konzervativnijih stranaka u Iranu i tokom citavih ovih 40 godina koncepta Islamske Republike, vecinu studenata u Iranu cine zene, takodje su medju prvim drzavama u svijetu sto se tice zena koje studiraju prirodne nauke. To je drzava sa jakom naukom, obrazovanjem, bukvalno drzava koja… Više »

Gost
Gost
Gost

Idi i ti tamo da ne trpoš tiraniju Zapada.
Islam donosi zaostalost i sukobe.
Dovoljan je primjer Balkan i islamizacija pid turcima

Aleks
Gost
Aleks

“Mnoge žene se protive prisilnom nošenju hidžaba tako što pokazuju većinu kose pod malim i labavo povezanim maramama, šminkanjem ili oblačenjem uske odjeće.” Zene u Iranu se ne protive nicemu, nego je dozvoljeno nosenje marame na polovini glave, kako se nosilo i u predislamsko doba, i to je minimum koji je u Iranu dozvoljen, ko zeli nosi cador. Sminkanje je… Više »

Ah ...
Gost
Ah ...

S obzirom da ove zakone i propise zabrane nameću muškarci a ne žene ovo je tipičan primjer tretiranja žena kao da su one u najmanju ruku nezrele (da ne kažem nešto teže). Naravno da je to totalna zatucanost toga društva. Imaš život ali se ne pitaš sa njim.

Aleks
Gost
Aleks

Iran je Islamska Republika. Kroz 2 referenduma narod je vecinski potvrdio da zeli takav koncept. Velika vecina naroda je zeljela koncept islamske republike kako je zamisljao Ruholah Homeini. Ne nemecu ih muskarci, to su zakoni proizasli iz religije ili su uskladjeni sa njom ili su u religiji nasli inspiraciju. Da Bog da svaka drzava bila nazadna i zatucana kao Iran.… Više »

Aleks
Gost
Aleks

U nekim stvarima zene imaju veca prava u nekim manja od muskarca i to je u skladu sa Islamom. Nedje je zena postedjena, olaksano joj je, trazi se manje od nje. Sto se tice tvoje posljednje recenice, mislim da je ona vise na zapadu. Tamo se zena ne pita. Njoj odredjuju sta ce obuci casopisi, novine, butici i sve vise… Više »

Gost
Gost
Gost

A u iranu im određuje šarija šta da obuku

Gost
Gost
Gost

Kamenuju žene zbog nesprovođemja islamskih nazadnih zakona.
Naučnicim su većinom bili persijci jevreji a ne muslimani

Aleks
Gost
Aleks

Ne pisu te zakone muskarci.To su zakoni proistekli iz religije,koje imaju religijsku osnovu ili inspiraciju.A Iran je drzava koja je na 2 referenduma potvrdila da zeli koncept Islamske Republike kako je zamislio Ruholah Homeini. Po meni zabraniti biciklo i sladoled nije ok,ali sladoled svakako i nije zabranjen,za bicikla ne znam,jer ne vjerujem nicem sto zapadni mediji pisu o Iranu u… Više »

Aleks
Gost
Aleks

Sam naslov je apsurdan, jer u samom clanku pise da u Iranu takvog zakona nema, dakle nije zabranjeno. Mislim da bi bilo mudrije da autori ovog clanka, odakle god da su, i citaoci ovog clanka u CG razmisle sto to lizu njihova zenska djeca uzrasta osnovne skole, danas, nekad i u toaletima skole, nekad na drugim javnim mjestima. Da, uzrasta… Više »

Aleks
Gost
Aleks

Klasicna antiiranska, antiislamska, zapadnjacka pro-fasisticka propaganda, u kojoj je velika vecina napisanog bezocna laz.

Gost
Gost
Gost

Islam je najbliži fašističkoj ideologiji. Dobro rekoše stariji ljudi, gdje ima džamija nema napretka

Send this to a friend