Planeta

Dječaci će možda ostati zarobljeni u tajlandskoj pećini mjesecima

Potraga za nestalim tajlandskim dječacima i njihovim trenerom okončana je nakon devet dana i svi su nađeni živi. Ipak, da bi se izvukli iz pećine moraće ili da nauče da rone ili će ostati tu nekoliko mjeseci, dok se voda ne povuče, kažu vojni zvaničnici.

Foto: Twitter

Grupa od 12 dječaka, fudbalera, i njihov trener pronađeni su juče, a spasioci se sada bore sa sve većim poplavama kako bi icrpljene mladiće snabdjeli hranom, piše BBC.

Prema mišljenju vojske, možda će biti potrebno da se hrane šalje u naredna četiri mjeseca.

Kako su stigli tamo?

Dječaci, uzrasta od 11 do 16 godina, i njihov 25-godišnji trener nestali su 23. juna. Vjeruje se da su ušli u pećinu kada je bila suva, a potom su iznenadne kiše blokirale izlaz.

Pronađeni su na oko četiri kilometra udaljenosti od ulaza.

Smatra se da su dječaci mogli da se kreću kroz djelove pećine u suvim uslovima, ali je voda brzo začepila uske prolaze blatom, te blokirala vidljivost i pristup.

Foto: Facebook

Kako mogu da izađu?

Izvlačenje zarobljenih dječaka je izuzetno opasan zadatak, s obzirom na uslove unutra.

Poplave u pećini Tam Luang redovne su tokom kišne sezone, koja traje do septembra ili oktobra.

Prije nego što djeca budu izašla, moraće da nauče da rone.

Ali stručnjaci upozoravaju da bi vođenje neiskusnih ronilaca kroz opasne, blatne i nimalo prozirne vode bilo veoma rizično.

Kako će ih spasiti?

Pokušaji ispumpavanja vode nisu bili uspješni. Ako bude moralo da se čeka da se voda sama povuče-to bi značilo da će dječaci ostati u pećini mjesecima i da se moraju kontinuirano snabdjevati hranom i drugom pomoći.

Specijalno obučeni ljekari će u narednim danima obavljati medicinske preglede, kako bi utvrdili u kakvom su stanji dječaci i liječili njihove moguće povrede.

Tajlandska vojska ima nekoliko doktora koji znaju da rone.

Ipak, i kada povrate snagu, vući dječake nekoliko kilometara po djelimično poplavljenim tunelima biće veliki izazov, a kišna sezona je upravo počela i nivo vode će se povećati.

U međuvremenu, ostali timovi i dalje čiste planinu, u nadi da će pronaći još jedan način za ulazak u pećinu.

Ž.N.

1 Komentar na "Dječaci će možda ostati zarobljeni u tajlandskoj pećini mjesecima"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend