Planeta Mlada aktivistkinja pozvala političare da preduzmu korake u borbi protiv klimatskih promjena

Greta Tunberg pred američkim kongresom: Slušajte nauku

Švedska tinejdžerka Greta Tunberg, aktivistkinja za borbu protiv klimatskih promjena, pojavila se pred odborom američkog Kongresa, pozivajući kongresmene da “slušaju nauku” i preduzmu korake u borbi protiv klimatskih promjena, javio je Glas Amerike.

Tinejdžerka boravi u Vašingtonu od prošle nedejlje, kada se pridružila grupi američkih i aktivista iz zajednice starosjedilaca kontinenta u protestu, čiji je cilj da se pridobije podrška za globalni klimatski štrajk koji se održava u petak i da se izvrši pritisak na političare da preduzmu mjere protiv klimatskih promjena.

Ona je jedna od četvoro učenika koji su govorili na zajedničkom pretresu Podkomiteta odbora za spoljnopolitičke odnose za Evropu, Evroaziju, energetiku i životnu sredinu kao i posebnog odbora za klimatsku krizu.

Turnberg je predala izvještaj Intervladinog panela o klimatskim promjenama umjesto svog svjedočenja i poručila zakonodavcima da “slijede nauku”.

“Ne vidim nijedan razlog da se ne sluša nauka, to je nešto što bi trebalo da se podrazumijeva da svi slušamo trenutno najbolje jedinstveno naučno mišljenje koje nam je na raspolaganju. Svi bi trebalo da to rade. To nije stvar političkih mišljenja, stavova ili mog mišljenja, to je nauka”, izjavila je švedska aktivistkinja u Kongresu.

Greta se kasnije, na stepenicama Vrhovnog suda, pridružila grupi od sedam mladih Amerikanaca koji su tužili američku vladu zato što ne preduzima akciju u pogledu klimatskih promena.

Oni su apelovali na političke lidere i kongresmene da podrže njihovu pravnu bitku i preduzmu korake da se smanji upotreba fosilnih goriva.

Tunberg je skrenula pažnju svjetske javnosti prošle godine kada je počela da ne idu u školu svakog petka da bi protestovala ispred zgrade švedskog parlamenta. Pridružili su joj se drugi učenici i kasnije su osnovali pokret “Petkom za budućnost”.

Potom je to preraslo u nedjeljne proteste širom svijeta da bi se od vlade zahtijevala akcija protiv klimatskih promjena.

Njena organizacija “klimatskih štrajkača” ima nekoliko miliona pristalica širom svijeta.

Greta je u SAD stigla u avgustu, kada je uplovila u njujoršku luku brodom na solarni pogon, kako bi prisustvovala klimatskom samitu u UN.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Majka
Gost
Majka

Carica! A nasa djeca gledaju ko koju marku telefona i patika nosi. Da razmislimo đe smo kao roditelji kiksali.

Send this to a friend