Planeta

Japanski premijer se usred skandala izvinjava narodu

Japanski premijer Šinzo Abe, čija je reputacija ugrožena zbog sumnji da je umiješan u korupcionaški skandal i prikrivanje nepotizma, ponovo se izvinio narodu.

On je uputio izvinjenje zbog izazivanja zabrinutosti i gubitka povjerenja u njegovu vladu.

“Ovaj problem je uzdrmao povjerenje naroda u administraciju. Kao šef vlade, osećam se odgovornim i želio bih da se duboko izvinim narodu”, poručio je Abe na godišnjoj konvenciji svoje vladajuće partije, prenosi Rojters.

Demonstranti su pozvali Abea na ostavku, dok je policija za suzbijanje nereda održavala bezbjednost ispred zgrade u kojoj je konvencija održana, a na kojoj je premijer istakao i svoju namjeru da izmjeni pacifistički poslijeratni ustav Japana, na čijem su sačinjavanju radile SAD.

Inače, Abe se suočava s najvećom političkom krizom otkako je u decembru 2012. stupio na funkciju, zbog sumnji da je bio umiješan u prodaju zemljišta u državnom vlasništvu, sa ogromnom popustom, nacionalističkom školskom operateru koji je povezan sa njegovom suprugom.

Abe je obećao potpuno rasvetljavanje činjenica, kao i da će, držeći vladu na okupu, spriječiti da se tako nešto ponovo dogodi, ali nije nagovijestio mogućnost podnošenja ostavke.

Japanski premijer je negirao da su on ili njegova supruga intervenisali u prodaji i da je on pokušao da izmjeni dokumenta vezana za taj ugovor.

Njegov bliski saradnik, ministar finansija Taro Aso, takođe je porekao da je umiješan u malverzacije koje su, kaže, izveli zvaničnici u njegovom ministarstvu.

Prema anketama sprovedenim prošlog vikenda, podrška Abeovom kabinetu opala je na samo 31 odsto, pri čemu većina ispitanika smatra da je on donekle odgovoran za ovu aferu.

Opadanje podrške moglo bi da pokopa Abeove nade u osvajanje i trećeg trogodišnjeg mandata kao lider vladajuće Liberalne demokratske partije (LDP) na stranačkom glasanju u septembru.

S druge strane, pobjeda bi mu omogućila da postane japanski premijer koji se najduže zadržao na vlasti, zaključuje britanska agencija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Majkl
Gost
Majkl

Podrska premijeru Abeu,da ne mjenja posleratni pacifistivki Ustav,a organi tuzilacke istrage pokazace da je Abe nevin,demonstrante rascerati.Pozz za Japan i Tokio.

Papratine
Gost
Papratine

Njihovim poslovnim ljudima kada dolaze u posjetu nesmijes da rezervises luksuzan apartman i ne prihvataju poklone. To smatraju korupciom. Zamisli te kako se onda ophode prema imovini svog poslodavca a tek drzavnom.

Mao
Gost
Mao

E moj Abe ! A kome se izvinjavas jadan ne bio. Vidji ove balkanske premijere, ne pada im na pamet da se izvinjavaju, rade što oce, imaju neograničenu vlast, a popularnost im raste, još malo će dobijat na izbore sa više od stoposto ka nekad enver odza!

Send this to a friend