Planeta

Jermeni i Azerbejdžan zasad bez konačnog dogovora o miru

Foto: EPA (Arhiva)

Nije postignut konačan dogovor između etničkih Jermena iz Nagorno Karabaha i Azerbejdžana, objavila je ruska novinska agencija RIA, pozivajući se na armenskog predstavnika na razgovorima u Jevlaku.

RIA prenosi i izjavu azerbejdžanskog predstavnika koji je kazao kako je bilo teško očekivati da će se svi problemi između Bakua i etničkih Jermena iz Karabaha riješiti na jednom sastanku.

David Babajan, savjetnik predsjednika Arcaha, kako Jermeni nazivaju Nagorno Karabah, kazao je kako se mora razgovarati o još „mnogim pitanjima i problemima“.

„Imamo sporazum o prekidu vojnog djelovanja, ali čekamo konačan dogovor, razgovori traju“, rekao je Babajan, savjetnik predsjednika Samvela Šahramanjana.

Govoreći o razoružavanju, Babajan je rekao da etnički Jermeni ne mogu biti prepušteni da poginu, te da se prvo treba dogovoriti o bezbjednosnim garancijama.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev objavio je da je Baku Jermenima dao nacrt dogovora za mir, prenosi RIA. Baku sada čeka reakciju jermenskih vlasti, rekao je predstavnik Alijeva ruskoj agenciji.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan, čiju ostavku sada traži jermenska opozicija, rekao je svojim sunarodnicima da njihova država mora biti „slobodna od sukoba“ radi svoje nezavisnosti.

Babajan je za Rojters rekao da se Jermeni osjećaju ostavljenima od Rusije, zapada i Jermenije.

„Svakog trenutka oni nas mogu uništiti, počiniti genocid nad nama – shvatate li vi u Rojtersu to? Zapad ćuti, Rusija ćuti, Jermenija ćuti. Šta bi trebalo da učinimo?“, rekao je.

Azerbejdžanske snage upale su u Nagorno Karabah u utorak, a dan poslije zaustavile su vojno djelovanje nakon uspješno sprovedene akcije koja je primorala jermenske separatiste da pristanu na prekid vatre i puni povratak te regije pod kontrolu Azerbejdžana.

Pregovori u Jevlaku, smještenom više od 200 kilometara zapadno od Bakua, održali su se na dan održavanja vanredne sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o sukobima na Kavkazu, kasnije u četvrtak.

Baku tvrdi da je prvi put u nekoliko decenija vratio kontrolu nad tom planinskom regijom, samo 24 sata nakon što je započeo vojnu akciju. Riječ je o regiji koja je međunarodno priznati dio Azerbejdžana, ali čijim djelovima od kraja sukoba početkom devedesetih vladaju separatističke jermenske snage.

Jermenija i Azerbejdžan su od raspada Sovjetskog Saveza oko te regije vodili nekoliko ratova. Sukobe su obilježavali ratni zločini s obje strane, a strahuje se da će i nakon posljednjeg konflikta nastati izbjeglička kriza.

Kolaps separatističkog otpora predstavlja veliku pobjedu za azerbejdžanskog predsjednika Alijeva. On je kazao kako će to imati „pozitivan uticaj na mirovni proces između Azerbejdžana i Jermenije“.

U srijedu je rekao da će Jermeni u Karabahu moći da učestvuju na azerbejdžanskim izborima i u državnom obrazovnom sistemu te da će moći slobodno praktikovati svoju hrišćansku vjeru u toj većinski muslimanskoj državi.

„Pretvorićemo Karabah u raj“, najavio je Alijev, predstavljajući sebe kao čovjeka od riječi.

Njegov savjetnik za spoljnu politiku Hikmet Hajijev obećao je siguran prolaz za separatiste koji su se predali, te tvrdi da Baku želi „mirnu reintegraciju“ Jermena iz Karabaha.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
ZdsvDopamin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dopamin
Gost
Dopamin

Epilog će biti ulazak Azerbejdžana i Jermenije u NATO i zaokružovanje cijelog poteza oko Rusije, čime će je, uz postojećeekonomske sankcije, potpuno istisnuti iz Evrope i svesti na lokalnog igrača i kineskog potrčka.

Zdsv
Gost
Zdsv

Ne zvuči nemoguće u narednih 100 godina

Send this to a friend