Planeta

Kisindžer: SAD su na ivici rata sa Rusijom i Kinom

Henri Kisindžer /foto: EPA -EFE

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer danas je izjavio da je Washington odbacio tradicionalnu diplomatiju i da je u odsustvu velikog lidera svijet doveo do ivice rata sa Rusijom i Kinom zbog Ukrajine i Tajvana.

“Na ivici smo rata sa Rusijom i Kinom zbog pitanja, čiji smo dijelomični tvorci bez ikakvog koncepta kako će se kriza završiti ili gdje će nas odvesti”, rekao je za dnevnik Wall Street Journal.

Prema njegovim riječima, moderni američki lideri vide diplomatiju kao nešto zbog čega treba da imaju lične odnose sa neprijateljem, pokušavaju da preobraze ili osude svoje sagovornike i ne pokušavaju da shvate njihovo razmišljanje.

Kisindžer smatra da Sjedinjene Američke Države trebaju da traže ravnotežu između sebe, Rusije i Kine. Naglasio je da SAD ne trebaju jačati tenzije.

Pojedini su ovog iskusnog diplomatu i, kako se još naziva, geostratega kritikovali nakon što je na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) izjavio da bi Ukrajina možda i trebala Rusiji ustupiti dio teritorija.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bio je među tim kritičarima, poručivši Kissingeru da mu je “kalendar kao da je u 1938.”. Nedavno je Kisindžer pak poručio da Ukrajina ne bi trebala Rusiji ustupiti niti jedan dio teritorija.

5

avatar
1000
5
0
0
 
4
Može i obrnutonez nam nistaNarcis ZgubidanHR8
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Može i obrnuto
Gost
Može i obrnuto

Bolje da Rusija ustupi Ukrajini, Finskoj, Švedskoj, Poljskoj, Mongoliji, Kini i Japanu po dio teritorije. Imaju toga baš previše.

nez nam nista
Gost
nez nam nista

sirotinja ga vazda placa I placate

nez nam nista
Gost
nez nam nista

sirotinja vazda ispasta I vazda ce

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ako išta uništi ovu civilizaciju to će bit exstremna gordost.

HR8
Gost
HR8

Sta ovaj fosil zna. Njega je vrijeme pregazilo.

Send this to a friend