Planeta

Koale funkcionalno izumrle

Foto: Pixabay

Koala je “funkcionalno izumrla”, tvrdi Australijska fondacija za koale (AKF), a prenosi BBC.

Naime, kako tvrde iz te naučne nevladine organizacije posvećene očuvanju koala, samo 80.000 primjeraka te dražesne životinje ostalo je u divljini, što znači da ih nema dovoljno kako bi se održale i u sljedećoj generaciji.

Iako je taj broj drastično niži od većine dosadašnjih naučnih procjena, nema sumnje da je broj koala u divljini u strmom padu, piše Newsweek.

Koale, koje su endemska vrsta iz Australije, vrlo su ranjive na prijetnje krčenja šuma, zaraze i posljedica klimatskih promjena.

AKF je proglasio koale “funkcionalno izumrlima”, što znači da je populacija pala tako nisko da više nema uticaja na životnu sredinu, odnosno nije u stanju da ima ulogu u ekosistemu.

Među koalama više nema dovoljno odraslih jedinki u plodnom dobu koje bi mogle održati vrstu i bilo koja genetska bolest ili patogen mogli bi zabiti posljednji ekser u sanduk.

Još se razmnožavaju, ali genetska različitost je već preniska

Koale su milionima godina bile ključni dio zdravlja eukaliptusovih šuma, jedu njihovo gornje lišće, dok njihov izmet koji pada na šumsko tlo doprinosi bitnom recikliranju nutrijenata u ekosistemu.

Koale su stare najmanje 30 miliona godina, sudeći prema pronađenim fosilnim ostacima, što znači da su nekad bile i izvor hrane za danas izumrle velike mesojede, tzv. megafaunu.

Foto: Pixabay

Funkcionalno izumiranje vrste može značiti i da je preostala mala populacija koja, iako se još razmnožava, pati od parenja životinja u bliskom srodstvu. To ih opet čini još ranjivijima na bolesti. Genetske studije na takozvanoj Obali koala, 20 kilometara jugoistočno od Brizbejn, već su pokazale redukovanu genetsku raznolikost, a populacija koala u jugoistočnom Kvinslendu doživjela je katastrofalan pad.

Takođe, populacije koala u nekim djelovima Kvinslenda i Novog Južnog Velsa pala je i do 80 odsto zbog klimatskih ekstrema poput žestokih suša i toplotnih udara, koji ubijaju hiljade koala odjednom zbog dehidracije.

Prema AKF-u, na 41 od 128 poznatih staništa koala više nema ni jedne jedinke te vrste.

Broj koala manji za 24 odsto i nastavlja da pada

Direktorica AKF-a pozvala je australijskog premijera da pokuša nešto da učini za spas koala. “Pozivam novog premijera nakon izbora u maju da donese Zakon za zaštitu koala koji je već napisan i spreman od 2016. Sudbina koala sada pada na njegova ramena”, rekla je Debora Tabart.

Broj koala teško je procijeniti, piše Newsweek, jer koale nisu stacionarne životinje. Razbacane su kroz ekstremno širok niz urbanih i ruralnih područja u četiri australijske savezne države i jednoj teritoriji.

Panel stručnjaka za koale istraživao je 2016. populacijske trendove za koale i utvrdio da je populacija pala za 53 odsto u Kvinslendu, 26 odsto u Novom Južnom Velsu, 14 odsto u Viktoriji i tri odsto u Južnoj Australiji. Ukupan broj koala prema njihovoj procjeni bio je 329.000, uz mogući raspon od 144 do 605 tisuća, s padom od 24 odsto u posljednje tri, ali i u buduće tri generacije.

Koala se zvaniično vodi kao ranjiva u Kvinslendu, Novom Južnom Velsu i Australijskoj prijestoničkoj teritoriji.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Kotoranin89
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kotoranin89
Gost
Kotoranin89

Bravo ljudski rode!Mi smo kao neki virus na ovoj planeti,ne umijemo da zivimo u harmoniji sa ostatkom planete…

Send this to a friend