Planeta

Kritike i podrška zakonu: Madagaskar uvodi kastraciju silovatelja djece

Parlament Madagaskara je izglasao zakon koji dozvoljava hemijsku, i u nekim slučajevima, hiruršku kastraciju osuđenih za silovanje maloljetnih osoba, što je naišlo na udar kritika iz međunarodnih grupa koje se bave zaštitom ljudskih prava, ali i na podršku aktivista u zemlji koji smatraju da se radi o prikladnom rješenju za zauzdavanje “kulture silovanja”.

Skupština ove ostrvske zemlje u Indijskom okeanu od 28 miliona stanovnika je odobrila zakon 2. februara, a Senat, gornji dom, ga je odobrio prethodne sedmice. Sada ga mora odobriti i Visoki ustavni sud, te ga važećim mora proglasiti predsjednik Andri Radžoelina (Andry Rajoelina), koji je prvi pokrenuo ovo pitanje u decembru. Njegova vlada je predložila zakonske izmjene.

Ministar pravde, Landi (Landy) Mbolatiana Randriamanantenasoa je izjavio da se radi o potrebnom potezu, zbog sve većeg broja slučajeva silovane djece. Tokom 2023. godine zabilježeno je 600 slučajeva silovanja maloljetnika, dok su u januaru ove godine zabilježena 133 slučaja.

“Madagaskar je suverena država koja ima pravo da modifikuje svoje zakone, u zavisnosti od uslova i generalnog interesovanja naroda. Trenutni kazneni zakon nema efekta u uticaju na počinioce ovih djela”, ocijenio je ministar.

Zakon propisuje da će hirurška kastracija “će uvijek biti izrečena” kao kazna za one koji su proglašeni krivim za silovanje djeteta mlađeg od 10 godina. Slučajevi silovanja djece starosti 10-13 godina će biti kažnjeni jednom od dvije opcije, dok će silovanje maloljetnika od 14 do 17 godina biti kažnjeno hemijskom kastracijom.

Počinioci se takođe suočavaju sa oštrim kaznama, uz kastraciju, koje idu do doživotnog zatvora.

“Željeli smo mnogo više da zaštitimo djecu. Što je mlađe dijete, oštrija kazna”, rekao je Randriamanantenasoa.

Hemijska kastracija je upotreba lijekova koji blokiraju hormone i smanjuju seksualne porive. Uglavnom je reverzibilna ako se prekine terapija, dok je hirurška kastracija permanentna.

Nekoliko zemalja kao i neke američke savezne države – između ostalih, Kalifornija i Florida – dozvoljavaju hemijsku kastraciju za neke seksualne prestupnike, dok je hirurška mnogo rjeđa. Upotreba obje kazne je kontroverzna.

Amnesty International je kritikovao novi zakon kao “nehuman i degradirajući postupak” koji nije u skladu sa ustavnim zakonima Madagaskara. Zakon bi trebalo da se fokusira na zaštitu žrtava, rekao je Nciko va Nciko, savjetnik u Amnesty-ju za Madagaskar.

“Na ostrvu, procedure za prigovore i suđenja se ne obavljaju anonimno, nema povjerenja u krivični sistem, zbog netransparentnosti i korupcije. Odmazde protiv žrtava silovanja su česte, ali zakon se ne bori sa time”, istakao je on.

Dodao je da je hirurška kastracija problematična kazna ako bi bilo ko na kome je izvršena kasnije bio oslobođen krivice nakon žalbenog postupka. Izrazio je sumnju i u sposobnosti medicinskog osoblja da obavi te zahvate.

Uprkos kritikama, određeni aktivisti na Madagaskaru se slažu sa promjenama zakona, jer ništa drugo do sada nije funkcionisalo.

“Zaista postoji kultura silovanja u Madagaskaru. Mi smo u procesu normalizacije određenih slučajeva seksualnog nasilja, i minimiziranja njihove ozbiljnosti”, kazala je Džesika (Jessica) Lolonirina Nivoseheno iz grupe “Žene prekidaju tišinu” koja vodi kampanje protiv silovanja i daje podršku žrtvama.

Ona ocjenjuje da novi zakon može spriječiti potencijalne napadače, ali samo ukoliko su građani svjesni postojanja i značaja novih kazni.

9

avatar
1000
9
0
0
 
9
KomunalacTimlineVratih seJiko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Komunalac
Gost
Komunalac

Bravooooo zlatna ruka vetetinaru

Tim
Gost
Tim

Za silovatelje makanja zbog kastracije da ih osuđuju to bi bilo sramota,sad da znam dje Madagaskar s bocom bi krenu da im ponesem i čestitam . I to grickalicom za nokte

line
Gost
line

Bravo tako treba.Ali sad će mnoge organizacije i boelsne države da ih osude.

Vratih se
Gost
Vratih se

Tačno tako. Bravooooo. To treba uvesti kao međunarodni zakon, za sve zemlje svijeta.

Jiko
Gost
Jiko

Amnesty international svoga se posla. Pa da njima neko siluje dijete ne bi bilo ljudska prava.

Čong Li
Gost
Čong Li

Bravo Madagasi !
Tako se postupa sa bagrom!

Rade
Gost
Rade

Bez anestezije. Da osjeti što je osjećala i žrtva.

Crni panter
Gost
Crni panter

Tako treba. U suštini oni je zaslužuju više ni da žive jer uništavaju jedan život zauvjek….

Eto tako
Gost
Eto tako

Tako treba,bravoo

Send this to a friend