Planeta

Na ivici rata u kojem ne bi bilo pobjednika

Ormuski moreuz

Tenzije su na ivici pucanja nakon što je Iran zaplijenio britanski tanker u Ormuskom moreuzu. London traži sankcije, Amerikanci šalju dodatne vojnike u region, a njemački šef diplomatije kaže da sada valja „spriječiti rat“.

Zvanični London prijeti Iranu sankcijama zbog zapljene britanskog tankera Stena Impero u vodama Hormuškog moreuza, morske staze od velikog značaja za svjetsku trgovinu naftom.

Pri tom je i Londonu jasno da je zapljena broda prošlog petka odgovor na zaustavljanje iranskog tankera Grace 1 u britanskim vodama Gibraltara početkom jula. Zbog sumnje da taj brod krši sankcije EU nametnute Siriji, plovilo je ukotvljeno u Gibraltaru. Tamošnji sud je produžio njegov prisilni boravak u luci za još 30 dana, do 20. avgusta.

No, britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant ne želi da pređe preko odmazde Irana. Na Tviteru piše da je telefonirao sa iranskim kolegom Mohamedom Džavadom Sarifom i da je razgovor protekao „ekstremno razočaravajuće“. Iran tvrdi da teži popuštanju napetosti „ali se ponaša na suprotan način“, žali se britanski ministar. „Britanski pomorski prevoz mora biti zaštićen i biće“, dodao je Hant.

„Ekonomski terorizam SAD“

Kako javlja Dejli telegraf, London bi već u nedjelju mogao da obznani diplomatske i nove ekonomske sankcije protiv Irana. List kao moguću sankciju navodi zapljenu imovine, a London će se obratiti i Savjetu bezbjednosti.

Po svemu će Velika Britanija težiti obnovi ekonomskih sankcija i na nivou Evropske unije. Sankcije su bile postepeno ukidane nakon sporazuma o zamrzavanju iranskog nuklearnog programa, koji je prekršio američki predsjednik Donald Tramp. SAD traže da se i evropski partneri drže sankcija protiv Irana.

Teheran naravno čitav slučaj vidi sasvim drugačije: britanski tanker je navodno udario iranski ribarski brod i oglušio se na njegove pozive u pomoć, čime je prekršio zakone plovodbe.

Utoliko i iranski ministar spoljnih poslova na Tviteru piše da je zapljena opravdana „za razliku od piratstva u Gibraltarskom moreuzu“. Dodaje da Iran i dalje jamči sigurnost u Persijskom zalivu i Ormuskom moreuzu, ali i poručuje Londonu da „mora da prestane da bude privezak ekonomskom terorizmu Sjedinjenih Država“.

„Spriječiti rat“

U Americi mediji javljaju da će dodatnih 500 vojnika biti poslato u uporišta u Saudijskoj Arabiji i da će se intenzivnije izvoditi izviđački letovi nad Persijskim zalivom.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini zatražila je puštanje britanskog broda, ali i upozorila da treba izbjeći „nove eskalacije“.

Njemački šef diplomatije Hajko Mas upozorava da je stanje u Persijskom zalivu „postalo još ozbiljnije i opasnije“ i da se sada mora „spriječiti rat“, piše tabloid Bild. Ako diplomatija zakaže i dođe do vojnog sukoba, neće biti pobjednika, nego samo gubitnika, smatra Mas.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
(18)➕
Gost
(18)➕

Kao svađaju se, a dogovorili se da podignu cijenu nafte vještački.

logika
Gost
logika

vjestacke tenzije, bespotrebne, ali ne moze danasnji zapad da bude bez neprijatelja, pa ih zato izmisljaju dje ih nema…

Maksim
Gost
Maksim

Odakle tebe mudrove takva pamet koji nema veze ni sto je zapad ni sto je istok.

Na minimalcu222
Gost
Na minimalcu222

Eto,a tako je lako ovaj prblm. riješiti….neka svevišnji englezi vrate Iranu njihov brod kojeg su oni prvi zarobili i Iran će fino odmah puštit svevišnji engleski brod….može li jednostavnije,ne može brate!

(18)➕
Gost
(18)➕

Eeeee, ali onda ne bi cijena nafte na berzi skočila!

Turbo
Gost
Turbo

Slava im i milost. Ne moze jednostavnije, ali to su djeca. Isto ko i mi. Moze li sta jednostavnije od sredjivanja nase drzave? Ne moze, ali se ne desava.

Send this to a friend