Planeta

Potvrđene promjene na mozgovima američkih diplomata koje su bile na Kubi

Ilustracija

Skeniranjem su utvrđene promjene mozga američkih diplomata koje su radile na Kubi i koje su prijavile zdravstvene probleme, ali značaj tih promjena i šta ih je izazvalo nisu jasni.

Napredno skeniranje mozga je otkrilo razlike koje ljekari ocjenjuju kao “zbunjujuće” kod američkih diplomata, koje kažu da su poslije rada na Kubi dobili simptome slične potresu mozga, te se produbila misterija onoga što im se moglo dogoditi, kaže nova studija.

Opsežno snimanje je pokazalo da je u mozgu tog diplomatskog osoblja manje bijele mase nego kod uporedivih zdravih ljudi, a ima i drugih razlika, kažu istraživači.

Dok su očekivali da će mali mozak, blizu moždanog stabla, biti pogođen, s obzirom na simptome koje su diplomate prijavile: s ravnotežom, teškoće da zaspu i razmišljanju, glavobolje, ljekari su našli jedinstvene “obrasce” u tkivu koji povezuje regione mozga.

Ragini Verma, specijalistkinja za snimanje mozga, sa Univerziteta u Pensilvaniji i glavna autorka studije, rekla je da ti “obrasci” nisu slični bilo čemu što je vidjela iz moždanih bolesti ili povreda. “To je prilično čudno. To je prava medicinska misterija”, rekla je Verma.

Koautor studije Dr. Randel Svanson, stručnjak za rehabilitaciju poslije povreda mozga, iz istog univerziteta, rekao je da “nema sumnje da se nešto desilo”, ali snimanjem se ne može utvrditi šta je to bilo.

Spoljni stručnjak, neurolog sa Univerziteta u Edinburgu, Džon Stoun, izjavio je da studija ne potvrđuje da je došlo do povrede mozga, niti da su razlike u mozgu rezultat čudnih iskustava koja su diplomate rekle da su imale na Kubi.

Kuba je negirala bilo kakav napad, ali je slučaj pritužbi diplomata zategao njene odnose sa Sjedinjenim Državama.

Rezultati analize su objavljeni danas u časopisu “Journal of American Medical Ašociation”. Redakcija časopisa kaže da studija može poboljšati razumijevanje prijavljenih simptoma, ali da nije izvjesno koliko su važne uočene promjene u mozgu.

U saopštenju, američki Stejt department je rekao da zna za tu studiju i pozdravlja diskusiju medicinske zajednice o tom veoma složenom pitanju. Glavni prioritet su bezbjednost, sigurnost i dobrobit njenog osoblja, piše u saopštenju.

Od kraja 2016. do maja 2018. godine, nekoliko američkih i kanadskih diplomata u Havani žalilo se na zdravstvene probleme nepoznatog uzroka. Jedan podatak američke vlade je da je time bilo pogođeno 26 ljudi.

Neki su rekli da čuju visoke tonove slične zrikavcima dok su kod kuće ili u hotelima, što je najprije dovelo do teorije napada zvukom. AP je izvijestio da FBI nije našao dokaze da su zvučni talasi mogli da to prouzrokuju.

Desetine američkih diplomata, članova njihovih porodica i drugi tražili su da budu pregledani. Nova studija govori o 40 njih testiranih na Univerzitetu u Pensilvaniji. Grupna analiza rezultata naprednih MRI snimaka otkrila je razlike u mozgu grupe diplomata, u poređenju sa 48 zdravih ljudi slične starosti i porijekla.

Službenici su bili podvrgnuti MRI snimanju šest mjeseci pošto su prijavili probleme, ali pošto njihovi mozgovi nisu bili skenirani prije odlaska na Kubu, ne može se znati da li se nešto tamo promijenilo, što je nedostatak studije koji istraživači priznaju.

Univerzitet u Edinburgu kaže da nova studija ima nekoliko drugih ograničenja koja slabe rezultate, uključujući i grupu za poređenje koja nije bila ravnomjerno prilagođena pregledanim pacijentima.

“Ako zaista želite da kažete da se na Kubi desilo nešto bitno drugačije … onda bi najbolja kontrolna grupa bila 40 osoba sa istim simptomima koje nisu bile na Kubi i nisu imale istoriju povreda glave”, rekao je Stoun.

Najnovija studija se zasniva na ranijim preliminarnim izvještajima o 21 službeniku iz SAD, kojima je snimanjem mozka potvrđeno da imaju manje izražene promjene bijele mase.

Prethodna studija Univerziteta u Majamiju našla je oštećenje unutrašnjeg uha kod nekih diplomata koje su se žalile na čudne zvuke i osjećaje, ali je takođe nedostajala medicinska dokumentacija prije pojave tih simptoma.

Iako neke diplomate imaju simptome koji ne prolaze, stanje većine se poboljšalo fizikalnom i radnom terapijom, dobro im je i vratili su se na posao, kaže Svanson.

Kako vrijeme prolazi, “biće sve teže i teže shvatiti šta se zaista dogodilo”, rekao je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vinni
Gost
Vinni

Obloge od rakije neka stavljaju i nositi kacigu obavezno 3x 1 sat

Nije do Kube
Gost
Nije do Kube

Neka snime većinu Amerikanaca, naći će istu bolest u glavama ispranih mozgova.

Patriots
Gost
Patriots

Je li se to sprema invazija na Kubu?

Po iskustvu
Gost
Po iskustvu

Prvo bombardovanje.

Prc CG
Gost
Prc CG

Pa osvijestili se,poslijeludih provoda na Kubi shvatili da žive u kavezu zabluda.

Trol
Gost
Trol

Lupili glavu nedje od sveg pica i sambe, ne nasijedajte 🙂

Send this to a friend