Planeta

Protesti u Hong Kongu uprkos upozorenjima policije

Hiljade ljudi izašlo je danas na demonstracije u okolini Hong Konga, uprkos upozorenjima policije da će njihovo prisustvo izazvati sukobe sa lokalnim stanovništvom.

Demonstranti odjeveni u crno prošli su kroz Iuen Long, oblast u kojoj je mafija prošle nedelje brutalno napala ljude na željezničkoj stanici.

Policija je odbila da izda dozvolu za današnju povorku, navodeći visoki sigurnosni rizik.

Međutim, demonstranti su ipak krenuli prkoseći i dalje nepoznatim napadačima koji su premlatili desetine ljudi. Napadači su bili odjeveni u bijelo, suprotno boji odjeće prodemokratskog pokreta, crnoj.

Ulice Iuen Longa su pod morem kišobrana koje nose učesnici povorke. Kišobrani su simbol protesta još od demonstracija “Okupiraj centar” u Hong Kongu 2014. godine. Demonstrantima kišobrani pomažu da prikriju svoj identitet od policijskih kamera, a i štite ih od suzavca.

Prošlog mjeseca su u Hong Kongu počeli masovni protesti protiv zakona o ekstradiciji kojim bi se omogućilo da se osumnjičeni za razna djela predaju centralnim vlastima Kine na suđenje, gdje bi – kažu kritičari – njihova prava bila ugrožena.

Prijedlog zakona o tome je na kraju povučen, ali zahtjevi demonstranata su porasli: traže direktne izbore, raspuštanje Parlamenta Hong Konga i istragu policijske brutalnosti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Platiće
Gost
Platiće

Kako se MI 6 dobro zabavlja. Skoro kao onda kada su nas ubijedili da je rat bolji od pakta. .

Send this to a friend