Planeta

SAD imaju plan za denuklearizaciju Sjeverne Koreje tokom narednih godinu dana

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton izjavio je danas da SAD imaju plan koji će dovesti do denuklearizacije Sjeverne Koreje u roku od godinu dana.

Bolton očekuje saradnju od Sjeverne Koreje jer, kako je rekao, stanovnici te zemlje žele isto što i ranije, ukidanje sankcija i pomoć od Južne Koreje i Japana, prenijela je agencija AP.

On je rekao da će američki državni sekretar Majk Pompeo “razgovarati sa Sjevernokorejcima u neposrednoj budućnosti o realnom načinu za uklanjanje oružja za masovno uništenje i balističkog raketnog programa tokom narednih godinu dana”.

“Ako su oni u vezi s tim već donijeli stratešku odluku i ako budu kooperativni, moći ćemo da napredujemo veoma brzo”, kazao je Bolton za televiziju Si-Bi-Es (CBS).

Američki predsjednik Donald Tramp i lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un imali su 12. juna istorijski sastanak u Singapuru koji je završen potpisivanjem zajedničke deklaracije.

Sporazumom koji su postigli predviđene su garancije SAD za bezbjednost Sjeverne Koreje i posvećenost Pjongjanga “potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva”.

3 Komentara na "SAD imaju plan za denuklearizaciju Sjeverne Koreje tokom narednih godinu dana"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend