Planeta

SAD uvode nove sankcije Rusiji

Sjedinjene Američke Države planiraju nove mjere protiv Rusije zbog napada nervnim agensom na bivšeg špijuna te zemlje Sergeja Skripalja koji se dogodio prije nekoliko mjeseci u Velikoj Britaniji, a za koji London optužuje Moskvu, saopšteno je iz Stejt departmenta.

“SAD na osnovu zakona o Kontroli hemijskoj i biološkog oružja i Eliminaciji oružanih sukoba iz 1991. zaključuju da je Rusija prekršila internacionalni zakon upotrebom hemijskog ili biološkog oružja ili je koristila smrtonosna hemijska ili biološka oružje protiv svojih državljana”,  rekla je portparol Stejt departmenta Heder Nauer, javlja “Bi-Bi-Si”.

Prema saopštenju, sankcije bi trebale da stupe na snagu oko 22. avgusta.

London je za napad optužio Moskvu, ali je Rusija demantovala sve optužbe.

Nešto kasnije, dogodilo se još jedno trovanje u Velikoj Britaniji i tada je hospitalizovano dvoje Britanaca, momak i djevojka, Čarli Rovli (45) i Davn Strudžes (44). Strudžes je preminula, a Rovli se potpuno oporavio i nakon nekog vremena ispričao da vjeruje da se otrov nalazio u bočici parfema koji je poklonio djevojci.

“Nanijela je parfem i već poslije 15 minuta imala je glavobolju. Zamolila me je da joj dam tabletu, te sam krenuo da tražim lijek po stanu. Požalila mi se kako se osjeća čudno i da mora da legne i odmori se u kadi. Poslije nekog vremena je nije bilo, ušao sam u kupatilo i našao je potpuno obučenu u kadi u vrlo lošem stanju. Bio sam šokiran kada sam je ugledao. Pozvao sam je nekoliko puta, ali nije reagovala. Odmah sam okrenuo hitnu pomoć. Bilo je užasno čekati da se pojave. Nadao sam se da će joj ljekari pomoći”, izjavio je Čarli tom prilikom.

1 Komentar na "SAD uvode nove sankcije Rusiji"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend