Planeta

Stručnjaci upozoravaju, kod dječaka zarobljenih u pećini može se razviti PTSP

Iako su fizički dobro, kako su objavile tajlandske vlasti, psihička trauma za dječake može biti velika. U pećini su ostala još četiri dječaka i trener koji će, ako sve prođe po planu, biti izvučeni u utorak.

Spasavanje ometa i monsunska kiša koja opet puni sistem pećina vodom.

<<<Osmoro dječaka spaseno, ostali će u pećini provesti još jednu noć<<<

“Oni su danima bili izloženi situacijama u kojima je svaki trenutak mogao značiti smrt od gladi ili utapanja. Mogao bi da im se razvije PTSP te moraju odmah biti pod nadzorom psihijatara. Biće potrebni mjeseci kako bi se razbila njihova trauma, koliko god oni snažni bili”, rekao je za portal “24sata.hr” psihijatar dr. Ante Bagarić iz zagrebačke Klinike za psihijatriju Vrapče.

Emocionalne posljedice, kaže, ne moraju se odmah vidjeti na njima, ali se unutar ličnosti mogu razviti teški procesi.

“Što je osoba mlađa, posljedice su gore jer se nisu psihički razvili. Treneru je još gore jer osjeća odgovornost za njih. Bio im je vodič”, kaže Bagarić.

Znaju to i roditelji koji su po spasiocima treneru Ekapolu Čantavongu (25) poslali pismo.

“Mi roditelji nismo ljuti na tebe. Nemoj se brinuti za to”, napisali su mu.

Vođa medicinske komisije Evropske speleo-spasilačke asocijacije, Lana Đonlagić, kaže da dječaci trebaju da se što prije vrate normalnom životu.

“Kod dječaka se može razviti PTSP. Trebali bi ih pustiti kući što prije da dođu u normalno okruženje”, kaže Đonlagić, koja je bila u pripravnosti i spremna da pomogne spasiocima u Tajlandu.

1 Komentar na "Stručnjaci upozoravaju, kod dječaka zarobljenih u pećini može se razviti PTSP"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend