Planeta

Stupile na snagu američke sankcije, Rusija može izgubiti stotine miliona dolara

Nove ekonomske sankcije Sjedinjenih Američkih Država Rusiji, koju optužuju da stoji iza napada nervnim agensom u Velikoj Britaniji, stupile su danas na snagu.

SAD su, kao i Britanija, došle do zaključka da se trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u proljeće u Solsberiju može pripisati Moskvi.

Zbog korištenja “hemijskog i biološkog oružja kojim se krši međunarodni zakon” Vašington je objavio da su sankcije stupile na snagu. One obuhvataju izvoz tehnoloških proizvoda i prodaju oružja Rusiji. Ali Vašington je sa liste isključio više proizvoda, kao i sve što je povezano sa saradnjom u istraživanju svemira, u ime “interesa nacionalne bezbjednosti”.

Kremlj je saopštio da im je potrebno vrijeme da procijene efekte sankcija prije nego odluče o odgovoru, ali da će ruski predsjednik Vladimir Putin djelovati u skladu sa nacionalnim interesom.

Prave efekte mjera teško je ocijeniti, ali je visoki američki zvaničnik ocijenio da bi rusku ekonomiju mogle da koštaju “stotine miliona dolara”.

Uz to, nakon ovih mogle bi da budu uvedene i druge, još strože mjere, a sama objava te odluke bila je dovoljna da padne vrijednost rublja i ruskih finansijskih tržišta.

Rusija ima 90 dana da izjavi kako više ne koristi hemijsko i biološko oružje, obeća da ubuduće to neće činiti i omogući inspekcije, kojima će se potvrditi da je oružje uništeno. Ukoliko se ne budu poštovali ti zahtjevi, biće uveden drugi paket “drakonskih” sankcija, upozorila je ranije merička administracija, istakavši da bi one mogle da obuhvataju čak i zabranu slijetanja aviona ruskih aviokompanija na američke aerodrome i prekid diplomatskih veza dviju zemalja.

3 Komentara na "Stupile na snagu američke sankcije, Rusija može izgubiti stotine miliona dolara"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend