Planeta

Tramp ne odustaje, ponovo napao G7

Donald Tramp

Predsjednik Donald Tramp ponovo je napao američke trgovinske partnere na Tviteru i istakao da SAD više neće tolerisati ono što je nazvao “trgovinskom zloupotrebom”.

“Ne možemo dozvoliti da nas naši prijatelji, ili neprijatelji iskorišćavaju kada je reč o trgovini. Moramo staviti američke radnike na prvo mjesto!“, napisao je Tramp.

To je samo nastavilo niz poruka u kojima je predsjednik tvrdio da SAD plaćaju skoro cio trošak NATO-a, do toga da ih saveznice zloupotrebljavaju u trgovini.

“Zašto bih ja, kao predsjednik SAD, dozvolio zemljama da nastave da ostvaruju velike trgovinske suficite, što čine već decenijama, kada naši farmeri, radnici i poreski obveznici za to plaćaju nepoštenu i visoku cijenu? Nije fer prema ljudima u Americi”, tvitovao je Tramp.

“Štitimo Evropu (što je dobro) i imamo velike finansijske gubitke, da bismo pretrpjeli teške trgovinske udarce. Stvari se mijenjaju!”, napisao je Tramp.

On je tvitovao iz Singapura gdje 12. juna treba da se sastane sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Samit G7 u Kanadi napustio je ranije zbog tog sastanka. Na samitu se Tramp sukobio sa saveznicima, a potom svojim saradnicima dao instrukcije da ne potpišu zajedničko saopštenje G7 na kraju samita, uz optužbe da je domaćin – Džastin Trudo, veoma “nepošten i slab”.

EU je saopštila da podržava i kanadskog premijera i da stoji iza zajedničkog saopštenja o ekonomskim ciljevima i drugim pitanjima o kojima se razgovaralo.

3 Komentara na "Tramp ne odustaje, ponovo napao G7"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend